Кирил Петков представи днес в Конституционния съд документа, удостоверяващ, че не е канадски гражданин, съобщиха от пресслужбата на „Продължаваме промяната“.

Също така той е поискал да упражни правото си на справедлив съдебен процес и да бъде призован да изложи аргументите си в открито заседание пред Конституционния съд. Отправено е било искане и за събиране на допълнителни доказателства и изслушване на международен експерт по въпроса за определяне на момента на освобождаване от гражданство, съгласно правилата на международното публично право, информират от формацията.

Административният акт, получен по пощата в началото на месец октомври, посочва датата 20 август 2021 г. и удостоверява, че към тази дата канадските власти не считат Кирил Петков за гражданин на Канада, се посочва в съобщението.

От формацията отбелязват, че още на 21 април 2021 г. Петков е подал заявление за отказ от гражданство и е върнал своя канадски паспорт, с което е извършил всички действия, зависещи от него за освобождаване от канадско гражданство. Както многократно е заявявал, според него именно датата на волеизявлението за отказ от гражданство, а не моментът на връчване на административния акт, следва да се зачита от българската суверенна държава, се казва в съобщението.