Когато се състави вторият служебен кабинет и когато напуснаха двамата министри (бел. ред. Кирил Петков и Асен Василев) се изненадах, че остана министър Андрей Живков. Това за мен е много тежка политическа грешка, тя е в ръцете на президента Румен Радев да прецени. Нещата в България са много сложни, но Европа вече е в криза. Това коментира енергийният експерт Димитър Иванов в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

От три месеца виждаме перфектна енергийна буря. Това е лош шанс за служебния кабинет. Парламентът избяга от отговорност. Отговорността на президента е в изключително критично състояние, добави екпертът пред "Евроком".

Задължително трябва да се спре да се краде в енергетиката. Но не е решаващо. Проблемите са политически, идеологически, категоричен бе експертът.

Изненадах се, че български евродепутати не знаят, че ветрената енергия е компонент на климатичните промени, каза още той.

Енергията е по-скъпа от парите. Пари се печатат, но газ не може. Това прави възможността за съществуване на отделни отрасли, обясни той.

След 5-10 години когато дойде Зелената сделка и се заговори за затварянето на въглищните централи, ето това е най-голямата грешка на Европа. Идеята за климатичен комунизъм, който им дойде в главите от преди 20-25, ще постави Европа пред невероятно изпитание. Проблемите не са само дълбоко политически, те са и идеологически, затова говоря за климатичен комунизъм. Обещава ни се светло бъдеще някога, а не е ясно как ще преживеем следващите няколко години, коментира експертът.

Зелената сделка и екологичната либерална политика вкарва Европа в дупка. Те са като децата на Грета Тунберг. Тя вече е пълнолетна, може да има гаджета. Ние политически трябва да настояваме да се предприемат мерки, както финансовите министри на Испания, Гърция, както и Чехия, остро са критикували това, че трябва да се спре. Винаги енергията е била по-скъпа от парите, защото ако нямаш енергия, загиваш, каза още Иванов.

Зад маската на енергийна сигурност и други неща, се крият практики и решения заради които ще плащаме свирепо, прогнозира експертът.


Няма да ползваме парно зимата, ако не ползваме газта на Путин, смята Иванов.

Нямам чувството, че имаме енергийно министерство. Говорят експерти. Политическите сили нищо не говорят. Чух на Овчаров една учудващо антируска позиция. Чух Хиновски, който защитава 7-ми блок. А цената на тока и газа е жизнено важна, посочи той.

Представяте ли си спасение за Топлофикация да стане мазута? Такова не е било, възмути се Иванов.

Зелената сделка е най-голямото зло. Трябва да се спре умопомрачителното и движение. А като си крадец, трябва да отидеш, където трябва. Отоплението, светлината и тока ще са в ужасно състояние. Преговорите с руснаците трябва да тръгна Президентът и премиерът трябва да вземат думата. Това не е приклякване пред Путин, обясни той.

Енергийната политика на Европа в последните години е пълен провал, категоричен бе той.

Социалните домове - училища, болници трябва да минат на регулиран пазар, посъветва ексепертът.