„Не съм партиен кандидат, това е очевидно, искам да работя с всички български политически партии. За мен е важно да гласуват български граждани от целия спектър. Надявам се да убедя всички, че съм подходящ за президент. Няма да откажа на никоя партия подкрепа, това би било лош знак към българското общество. не искам лошо отношение към никой, защото така ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях. Българското общество има приоритети, които са консенсусни. Когато партиите се карат по приоритети, обществото гледа с недоумение. Това трябва да спре.“, това заяви проф. Анастас Герджиков пред журналисти след учредяването на Инициативния комитет, който издига кандидатурата му за президент.

„Аз ще поканя всички на срещи, за да няма никакво съмнение, че съм се обърнал към всички“, добави той.

На въпрос как е решил да се кандидатира за поста на държавен глава, той отговори, че е обсъдил с няколко свои колеги от академичните среди тази възможност. Към него първо се обърнал бившият министър на образованието Красимир Вълчев, който му е предложил и да се проведе срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да получи подкрепа от партията.

„Аз искам да общувам всички партии, а не с една. Затова предложихме да съм издигнат от Инициативен комитет.“, каза проф. Герджиков.

Той добави, че ще потърси първо десните, после дясноцентристките партии, накрая - всички останали.

„Аз се колебах доста време. Причината беше, че в тази разпокъсана ситуация, в която всички мразят всички, в която партиите не си говорят помежду си, мислех, че шансът да бъде избран един президент, който се опитва да върне нормалността в политическите отношения, не е голям. Не исках да излизам от поста на ректор, което да повлияе по някакъв начин и на университета. Отворен съм за всякакви дебати, по всички видове теми и политики. Виждам такава подкрепа, че съм изумен, наистина. Компроматите срещу мен не са верни. Очаквам още много през следващите седмици. Нямам нищо против личността на Румен Радев, познавам се с него, но виждаме резултатът. Един президент в края на мандата трябваше да каже само дали е изпълнил текста от Конституцията, в който се казва, че той е олицетворение на единството на нацията“, каза още проф. Герджиков.

Според него има теми, по които има консенсус в българското общество. „В политически интриги няма да влизам. С Борисов се познавам бегло. Разговорът с него протече неочаквано добре за мен. Имах някои резерви, поради което очаквах и неприятни изненади.“, добави още проф. Герджиков, който в момента е ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.