Опозицията в Царево гласува „Въздържал се“ за намеренията на Общината да тегли кредит до 8 милиона лева. Решението беше взето от местния парламент от мнозинството от ГЕРБ на последната му сесия. Двамата представители на БСП и независимите общински съветници в Общинския съвет се въздържаха. Те изтъкнаха като причина, че такова решение не може да се взема на сляпо.

Мотив за кредита е изграждането на нов Медицински център в Царево, като темата от почти година предизвиква различни коментари в морската община. Здравеопазването на юг е една от най-болните теми за местните жители.

„Не сме против изграждането на Медицински център, а против начина по който се вземат решенията за теглене на кредит, който ще плащат всички жители на общината – на тъмно.“, каза един от двигателите на опозицията Емил Пейчев. Неговите притеснения са свързани с това дали реално ще се осъществи проект, който да е в полза на хората. Припомняме, че преди месец в морската община се проведе обществено обсъждане, на което присъстваше шефът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, който каза, че голямата столична болница поема ангажимента да осигури оборудване и лекари.

„Не подкрепих тази докладна записка, защото не виждам прозрачност в намеренията. По време на общественото обсъждане по темата, което се проведе преди около месец, кметът Лапчев декларира, че ще ни запознае с пълната документация преди да входира тази докладна. Това, което имаме, е единствено и само конструктивно становище за старата сграда и протокола от обсъждането. Няма никакви строителни книжа, няма проект няма план-сметка, няма икономическа обосновка. Няма нищо! За мен е недопустимо да гласуваме нещо такова. Интересното е, че проф. Балтов има изготвен проект, но бил с права. Нали Общината е органът, който е възложил този проект.“, каза по време на сесията Емил Пейчев.

Той добави, че общинските съветници от опозицията са изпратили писмо до здравния министър, в което питат какви ангажименти поема държавата във връзка с Медицинския център в Царево. Отговорът от министерството, който са получили е, че държавата не поема никакъв ангажимент нито за оборудване, нито за специалисти.

„Нямаме дори прогнозна сметка. Такава не ни беше предоставена. До този момент проект не ни е предоставен. Когато залог на този кредит са всички приходи на Общината, трябва да имаме много точна формулировка. Аз лично няма как да гласувам на сляпо изтеглянето на кредит от 8 влн. лева“, каза и другият независим общински съветник Станислав Добрев.

Димитър Гочев припомни историята на целия казус, как са се вземали решенията и становищата по темата от момента на решението за меморандума с УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ по време на сесия на местния парламент в разгара на Ковид пандемията.

Според него медицинския екип в Царево е бил подведен срещу опозицията, защото им е казвано, че нейните представители са против изграждането на всякакъв вид медицински център. „Тогава ние от БСП участвахме в дебатирането и в рамковото споразумение, и в общественото обсъждане, в комисията основно аз водих дебати. Какъв тип заведение ще изграждаме? Имаше неща, които ни се обясниха от проф. Балтов, които на мен лично не ми изградиха представата каква ще е стратегията, не стана ясно кой ще обезпечава кредита. Искахме да бъдем запознати с цялата идея от А до Я.“, каза и представителят на БСП Димитър Гочев.

Заради техните изказвания председателят на Общинския съвет Таня Янчева за пореден път ги нахока, вместо да даде конкретни данни.

„Ако вие чакате някой да ви разяснява един месец, да ходите да се консултирате с по 10 конусултанта, мястото ви не е тук. Вие сте тук и претендирате за капацитет. Все нещо не ви е ясно. Аз не искам тълковник, не искам някой да ми разяснява 1000 хиляди пъти едни и същи неща. Не ни слагайте в графата, че не можете да вземате решения. Аз мога.“, каза тя.

„Маркираме бъдещето на Община Царево и то за следващите 100 години. Няма как да се е провело обществено обсъждане, на което присъстваше половината град и да говорим за непрозрачност. На всеки, който е попитал, му е било отговорено. Този проект е много важен за хората в тази община... Тези, които носят отговорността, са мнозинство. Не обвинявайте мнозинството за това, че взема решения.“, заяви и кметът Лапчев.

Решението за поемането на дълг беше взето с 8 гласа „за“ и 5 „въздържал се“.