Общинският съвет в Царево гласува да се раздели с досегашния наемател на златната база на Българо-немския център, който се намира на брега по пътя към Стария квартал в морския град. До момента той се ползваше от Министерството на труда и социалната политика за нуждите на ДП „ БГЦПО“. Наемателят обаче не е плащал наем, не е ползвал и сградата по предназначение, поради което в момента тя стои запечатана. На входа на базата е залепена бележка: „Обектът е запечатан от Община Царево. Всяко посегателство (късане и отлепяне на ленти, разбиване и отключване на врати и навлизане в имота), ще се счита за престъпление и ще се носи отговорност, съгласно Наказателния кодекс.“

На последната сесия на местния парламент, общинските съветници трябваше да гласуват становище отказват или продължават отношенията си с досегашния наемател. Опозицията, състояща се от представителите на Движение „Гергьовден“ и БСП предизвикаха дискусия, за да стане ясно какво ще бъде бъдещето на базата. Те поискаха да се убедят, че тя няма да се превърне в хотел, а ще се използва с образователни цели.

Искам да чуя защото виждам, че някои имат повече информация, други нямат. Каква е в частност идеята? Иска се от нас - 13 души, да вземем становище, без да разполагаме с цялата документация и да са водени разговори с подобни институции. Ако този златен актив се използва само и единствено с обучителни цели – добре, ще има подкрепа. Ние сме казали, че ще подкрепяме всичко, което е в полза на общината и жителите й. Но, ако сега ще тупкаме топката, както за мое огромно съжаление се получава след 10 години, за да се окаже, че е нерентабилно, неизползваемо. И да се разпарчетоса....Не случайно го казвам, защото в докладната има едно изречение – обучителен център, хотел, пансион... Разделя се цялата конфигурация и цялото предназначение на този обект.“, изказа своите притеснения Димитър Гочев от БСП.

Кметът Георги Лапчев заяви категорично, че сградата няма да се продава. „ Много деликатна тема е тази база. Общинската собственост трябва да бъде управлявана мъдро, в услуга на обществото, а не в нечии други услуги. Алтернативата на тази база е да се занимава основно с образование. Докато аз съм кмет на тази община - тази сграда няма да бъде предложена за продажба. Силно вярвам, че тя трябва да бъде използвана за образование. Не може да направим втората и третата крачка, преди да направим първата. Целта е – продължава ли тази организация да владее сградата или не. Това е принципно решение, което трябва да представя на Министерството на социалната политика. Има възможности, които можем да използваме, но те ще бъдат коментирани на по-късен етап.“, увери Лапчев.

За да вземем реално решение дали продължаваме с тях или не – трябва да имаме още едно или две предложения. Да ги сложим на кантар – кое е по-благоприятно. Аз лично не мога да преценя кое е правилно, защото не знам какво би ни се предложило от другата страна“, каза Станислав Добрев от „Гергьовден“, с което обясни защо се въздържа от позиция по темата.

Аз също съм против тези хора да продължават да стопанисват тази база, защото то не е по начина, по който трябва да бъде. Но трябва да подготвим почвата за следващия, който ще дойде. Да има определени условия – да бъде използвано за учебен център, да не изпълнява функциите на хотел. И наемът трябва да бъде променен, защото 1 лев на кв. метър за тази огромна база е смешно“, заяви Емил Пейчев от „Гергьовден“.

С 12 гласа Общинският съвет гласува „за“ отказа да продължи отношенията си с ДП „ БГЦПО“.