Смятам, че няма да има лека изборна нощ и занапред и това ще се дължи не дейността на Районните избирателни комисии (РИК) или секционните избирателни комисии (СИК), а на огромния обем от работа, който трябва да бъде свършен в изключително кратък срок. Това каза досегашният председател на РИК-Бургас Елка Стоянова на изслушването на номинираните за новия състав на ЦИК, което се провежда при президента Румен Радев. Години наред Елка Стоянова ръководеше компетентно РИК в Бургаски регион и има натрупан огромен опит в провеждането, както на местни, така и на национални избори.

Днес президентът Радев я попита защо в нощта на изминалите парламентарни избори се стигна до това членове на секции да чакат цяла нощ струпани в автобуси край Морска гара в Бургас.

Ние сме най-големият изборен район, при нас на последните избори имаше 750 секции, в 600 от които имше машини. Като цяло преминаха добре нещата. Трябваше да се справим с пандемия, с нови обстоятелства. Много се гордея с работата на екипа. Мисля, че никой не оспорва законността на тези избори. На фона на 750 броя секционни комисии, които следва да бъдат обработени за една нощ, какъвто и график да бъде направен, не може да няма струпване. В условията на пандемия и здравен протокол, да се събреат толкова много хора на едно място, е абсолютно невъзможно. Трябваше място, което да поеме този ресурс, да се намери пространство, на което да изчакват превозни средства. По отношение на организация всичко беше направено. Бургас отново се справи добре и то в много кратки срокове. Избирателен район Бургас винаги е успявал да бъде един от първите.“, посочи Стоянова.

Тя акцентира на няколко момента за облекчаване чисто технически на дейността на районните и секционните избирателни комисии. „Много често към РИК пристигат инструкции или указания, които са постфактум.“, посочи тя.

Стоянова предложи още да се помисли за ревизия на процеса, по който се назначават членовете на секционните комисии, така че хората, които се представят в списъците от политическите сили, да са реални.