Жечо Станков е на 38 години, женен, с три деца. Завършва средно образование в Икономическия техникум, сега Търговската гимназия в Бургас. След това е приет в пет университета в Германия, като избира едно от елитните учебни заведения в Бавария – в Регенсбург. Завършва успешно и работи в Мюнхен за консултантска компания. По-късно се прибира в Бургас, където започва да работи в енергийната сфера, с дейности, свързани с газопроводи, компресиран природен газ и др. След това е избран за общински съветник в мандат 2011-2015 г. По-късно е поканен за зам. министър в екипа на Министерството на енергетиката, като в момента изпълнява тази функция.

Върнах се в Бургас по време на предишния кмет Йоан Костадинов. След толкова години в чужбина видях, че градът не е мръднал. Смятах, че начинът на мислене трябва да се промени. Целта ми за влизането в политика беше именно това. Това се получи при управлението на кмета Димитър Николов и се радвам, че като част от неговия екип успях да допринеса за това, каза Станков.

Жечо Станков днес е категоричен, че се води изцяло от ангажиментите, поети към хората, за да има максимално ползи за тях и за развитието на Бургас и областта.

На предстоящите парламентарни избори той е кандидат за депутат, шести в листата на ГЕРБ.


- Г-н Станков, през последната година политическата обстановка у нас е твърде изострена - с многобройни скандали, протести и търсене на нови лица. Как работихте като зам. министър в такава обстановка и как очаквате да протече сега предизборната кампания?


- Постът на зам. министър звучи политически, а аз винаги съм се възприемал като експерт на работното си място. Исках, ограждайки се с млади хора и с тяхната експертиза, да можем да допринесем на първо място за изпълнение на поетите ангажименти към над 3000 граждани на Бургас и региона, които пряко гласуваха за мен на предходните избори. Целта ни беше именно да работим за Бургас и за цялата област. Това беше основната ми задача. Всеки път мислех за тези над 3000 преференции и в съзнанието ми изплуваше пълна спортна зала „Младост“ с граждани, на които съм получил доверието. Това е изключително голяма отговорност. Винаги съм се стремил да изпълня именно задачите, които всички тези хора ми поставиха. Проектите, по които работихме, не бяха лесни за осъществяване, отнемаха физически много време, беше необходима сериозна експертиза реализирането им. Но на първо място беше поставен Гражданинът! Затова работихме по обновяването на поликлиники, болници, детски градини и училища. Допитвах се до хората, търсех мнението им, исках те да ми посочват проблемите си. Направихме допитване до големите групи в социалните мрежи, обединяващи много бургазлии - „Мамите на Бургас“ и „Шофьори Бургас“. Именно то показа желанието на хората за ново улично осветление например. Поставих го на първо място пред нашите норвежки партньори, водихме изключително трудна дискусия с тях, но се преборихме. Виждаме плодовете на този труд в момента. Вече подписахме договорите за подмяна на уличното осветление в 4 общини от Бургаска област – Бургас, Средец, Малко Търново и Поморие. Има още две общини в листата на чакащите – Сунгурларе и Несебър. На път съм да осигуря финансиране за покриването и на техните нужди. Смея да твърдя, че в последните години една от основните ми цели извън спецификата на енергетиката, която голяма част от гражданите свързват с това – да натиснеш копчето и да светне лампата, беше да насоча колкото се може повече средства и проекти към Бургаска област, от които гражданите да имат полза.


- Можете ли да застанете открито сега пред тези хора с ясни резултати за свършеното по това, което те поискаха от вас на предходните избори?


-
Гражданите поискаха строго специфични неща. Едно от тях беше именно уличното осветление. Млади хора искаха по-модерни класни стаи в училище, обновени детски градини. Стремежът ми беше в тази посока да работя. Безспорно едно от нещата беше новите работни места. Когато инвеститорите дойдат в България, колкото и да изглежда странно, те първо минават през Министерството на енергетиката и Министерството на икономиката. Целта ми винаги е била – да създадем максимално широка предпоставка инвеститорите да дойдат в Бургас. Всичко, от каквото имат нужда, да им е осигурено предварително. Имах възможност през тези 4 години да участвам в създаването на един изцяло нов закон, какъвто е Законът за индустриалните паркове. Това е законът, който дава първата стъпка един инвеститор да дойде в България. Как? Като държавата му осигури абсолютно всичко – индустриалната зона да има пътища, електричество, природен газ, пречиствателна станция, извозване на боклуците, осветление по вътрешните улици на тази зона и всичко, каквото е необходимо, за да може инвеститорът да се концентрира върху собствената си задача - да дойде и да си построи материалната база. Винаги сме държали да бъде иновативен, с чисти производства, за да могат консуматорите на този продукт да са доволни, че в регионът им се произвежда нещо модерно и ново.

- Тази кампания ще се проведе в необичайна обстановка, в която големите форуми няма да могат да се провеждат. Няма ли опасност посланията Ви да останат отдалечени от хората?


- Законът за извънредното положение забранява събирането на повече от 15 души на едно място. Но това има както недостатъци, така и предимства. Винаги съм се стремил да отговоря на всяко едно телефонно обаждане, да направя среща с всеки човек, който е имал нужда от моята помощ. Така ще бъде. Безспорно личните срещи дават възможност да разбереш в детайли от какво се нуждае гражданинът. Когато направиш голямо количество индивидуални срещи също може да събереш и анализираш нуждите на хората в Бургас и областта, така че да ги пренесем в нашата кампания. За мен на първо място не е толкова това каква ще е националната политическа кампания, а допълненията и нуждите, които хората ще поставят на регионално равнище. Иска ми се да успея да покрия и тях – задачите, които ще ми поставят.


- Много хора са крайно разочаровани от политиците като цяло и подхождат с недоверие. Как ще стигнете до тяхното мнение?


-
На първо място не съм се разглеждал като типичния политик. Разбирам добре как всеки човек сутрин става, води децата си на градина или на училище, върши своята работа, прибира се вкъщи. Всеки си има своето ежедневие. Работата на политиците не е да се месим във всекидневието на хората по време на кампанията. Ние трябва да разберем това, от което хората имат нужда. Много често това, за което използвам социалните мрежи е да се допитвам до хората чрез анкети. Такива вече сме направили. Ще пуснем специална анкета, която да открои какви са нуждите на бургазлии и на хората в областта, така че те да залегнат в регионалната програма и сред ангажиментите, които ще поемем към тях.


- Каква е гаранцията, че тази програма няма да остане просто един лист хартия и да бъде забравена след влизането в парламента или в министерски кабинет?


-
В това отношение мисля, че гражданите трябва да стъпят на тезата, че когато някой е поел ангажимент и не го е изпълнявал, те няма да му дадат доверие. Аз лично мога да изляза с високо вдигната глава пред тях и да кажа, че ангажиментите, които поех преди 4 години, са изпълнени. Те ще бъдат и надградени – чрез програмата за саниране, която сега ще продължим и с еднофамилните жилищни сгради и най-малката къща в област Бургас да има право да бъде санирана, чрез отоплителните инсталации на учебните заведения, които спестиха средства и те бяха насочени към децата, за да учат в обновени и модерни стаи. Говорим и за обновяване на здравните заведения, чието огромно значение се видя по време на COVID кризата. Това са все неща, поети ясно към обществото. По-широката програма, свързана с четирилентовия път, с Медицинския факултет и привличането на нови и млади лекари, които и да преподават, и да лекуват в региона, изграждането на Конгресния център, който ще удължи сезона и други, е нещо, постигнато с бързи темпове. Това, което знаем със сигурност е, че гражданите ще се обединят около целта – създаване на нови работни места. Ще се концентрираме и върху работата на обгрижването на всеки жилищен комплекс, което вече започна в ж.к. „Изгрев“ и ж.к. „Меден рудник“.


- Не се ли забравят проблемите на Бургас, когато един депутат замине за София? Вие ще се върнете ли обратно тук след мандата?


-
Безспорно. Колкото и егоистично да звучи, това, което правя за Бургас и областта минава през личното ми усещане. Аз ще се върна със семейството си. И аз съм един от всички жители на Бургаска област, който ще използва от всичко създадено – пътища, детски градини, болници, училища и други. Моето място винаги е било тук – в Бургас. Имах възможността да следвам в чужбина, след което се върнах тук. Сега виждам престоя си в София по-скоро като възможност да помогна на нашия регион и на хората да вдигнат нивото и качеството на живот. Аз съм бургазлия и такъв ще си остана.


ПЪЛНИЯТ ОТЧЕТ НА ЖЕЧО СТАНКОВ ПРЕД ГРАЖДАНИТЕ НА БУРГАСКА ОБЛАСТ ЗА ИЗМИНАЛИТЕ 4 ГОДИНИ: