Световната здравна организация все още не препоръчва използването на така наречените ”ваксинационни паспорти” с данни за ваксинацията срещу коронавирус, заяви пред ТАСС Мелита Вуйнович, представител на Организацията в Русия.

„На този етап СЗО не препоръчва използването на „сертификати за ваксинация“ за пътуващите, тъй като има много елементи, които трябва да се вземат предвид", заяви тя.

Имунният отговор вероятно ще бъде по-труден от това, което може да се определи чрез индивидуално измерване на антитела към COVID-19 по всяко време, поради което СЗО не препоръчва използването на така наречените "имунни паспорти".

По-рано шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия ще представи проект на унифициран сертификат за ваксинация срещу коронавирус през март. Според германския канцлер Ангела Меркел държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз са единодушни в мнението за необходимостта от въвеждане на електронни сертификати за ваксинация, членовете на общността ще се стремят да ги създадат до лятото.