Коалицията е идеологическа и доказа своите успехи на европейските и местните избори. Целта е да обединим десния вот, като за първи път имаме обединена десница в лицето на ГЕРБ и СДС и разединена левица, заяви лидерът на СДС Румен Христов пред Нова телевизия.

По думите му ГЕРБ са голяма партия, член на ЕНП, а СДС пък най-старата дясна партия и така най-добре се обединява десния вот. "Ние си даваме ясна сметка, че СДС не е това, което беше. Влизането във властта не е самоцел, а поход да не допуснем пагубното управление на БСП. Нямам съмнение, че ще спечелим изборите, а това да имаме добър резултат", допълни още Христов.

На въпрос дали е възможно експертно правителство, лидерът на СДС заяви, че това не е вариант. Тези с които не могат да се коалират са БСП и тези, които не са ориентирани към Европа. Вариант са ВМРО, НФБС и Воля, които също имат шанс да влязат в парламента.

"Десницата трябва да продължи да управлява България, защото вървим към еврозоната, към стабилна икономика и реформи. Трябва да има ценности, идеология и геополитическо развитие. Борисов е най-добрия и дълго управлявал премиер", заяви Христов.

За съжаление Софиянски стигна до там да влиза в коалиция с комунистите, ще видим всякакви метаморфози", допъли лидерът на СДС и заяви, че за момента важното е ГЕРБ и СДС да спечелят с много пред БСП, които категорично не са алтернатива. Той припомни, че за последните 76 години, социалистите са управлявали повече от 50 години и сме виждали какво се случва с България и всичките фалити.