Властите в Германия и Франция са под засилен натиск да излязат с креативни решения за по-бързо прилагане на ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса, за да се избегне натрупване на неизползвани дози през следващите седмици, пише "Гардиън".

Вчера френският регулатор направи обратен завой и разреши ваксината да се прилага при всички на възраст над 65 г. В Германия регулаторът е под засилен натиск да направи същото.


Представител на Министерството на здравеопазването на Франция съобщи, че страната до момента е приложила само 24% от наличните дози от ваксината на AstraZeneca, което е далеч от заложената цел от 80-85%. В Германия 2/3 от 1,4 милиона доставени дози не са употребени.

Има различни обяснения защо не се използват ваксините.


Например, в западния германски град Дуисбург говорител заяви, че 50-70% от уговорените часове за имунизация с AstraZeneca са отменени или отказани. Но вероятно по-голяма причина са логистични проблеми.

В Хамбург местните власти обявиха, че решението ваксината да се прилага само при хора под 65 г. е довело до сериозни логистични проблеми.

Германското решение да не се прилага ваксината при хора на възраст над 65 г. означава, че властите активно трябва да търсят по-младите хора в приоритетната група. Откриването на важни работници като пожарникари или в здравния сектор е относително лесно и бързо заради синдикалните организации.


Но откриването на по-млади хора с хронични заболявания е по-сложна задача, тъй като провинциите трябва да ги поканят на определените места за ваксиниране със записване на час по телефона, което води до сериозни забавяния.

Някои градове започнаха да пробват различни креативни начини за оползотворяване на запасите: при всяка останала доза в Дуисбург специален софтуер изпраща съобщение на трима души в списък с желаещи. Първият отговорил получава час за ваксинация.


Във Франция има съмнения за ефективността на ваксината. Няколко лекари обявиха публично, че не препоръчват ваксината. Здравни работници пък не желаят да се имунизират с тази ваксина, тъй като техни колеги са имали странични реакции.

Анализатори смятат, че големият брой неизползвани дози изглежда е в резултат на това, че правителството се концентрира върху ваксинирането на по-възрастните и хората с хронични заболявания.

Като много държави в ЕС Франция не следва Великобритания да се отлага поставянето на втората доза, което означава, че трябва да остави повече в резерв.


Този месец ЕС ще получи милиони дози от AstraZeneca, BioNTech и Moderna. Ако Германия продължи с това темпо да ваксинира, вестник "Велт" пише, че през третата седмица на март ще се натрупат почти 5 милиона неизползвани дози.