Каквото и да стане с партията на Слави Трифонов, ще бъде изненада. Той е изненадата с главно ”r”. Трифонов загрява вече 25 години. Това каза социологът Андрей Райчев.

По думите му обаче най-голямата изненада е, че ГЕРБ тръгва да печели тези избори.

„Преди 6 месеца изглеждаше точно обратното. Хората искаха оставката му. Огромна изненада е, че те се връщат. ГЕРБ нямат шансове да спечелят първото място. Втора голяма изненада е, че партията на протестите, съединението между г-жа Манолова и „Отровното трио“ се борят за влизане. Трета много голяма изненада е ДПС. За пръв път от 7-8-10 години партията е във форма, защото отпадна бойната с Ердоган и Турция. Съответно са много по-силни“, обясни той по Нова телевизия.

Българите категорично не искат да избират идеи, а гледат кой да изберат, коментира още социологът. Нещо подобно е в Унгария:

"Това отдавна не е идея, това е Орбан", уточни той.

Според Георги Харизанов изненадите, които Райчев изброи, звучат резонно. Той продължи да твърди, че ГЕРБ отново щели да изненадат хората, озовавайки се на първото място след изборите.

Влиянието и кондицията на партията по места не се било променило въпреки протестите, категоричен беше Харизанов.

„Искрено се забавлявам, когато се започне една вълна от оплаквачки. Не го мислете ГЕРБ, вижте си вашите партии“, беше самоуверен анализаторът, защото партията на Борисов за пореден път щяла да осъмни първа на изборите.

Впечатленията на Харалан Александров са, че този път протестният вот тръгва в много посоки.

„Това е като балон, който се е надул и като го прободат на едно място изхвърча като комета, докато ако е надупчен на много места, той тъжно се спихва и кльопва. Страхувам се, че и този път енергията за промяна ще се разпилее“, коментира социалният антрополог.

Що се отнася до избирателната активност, 2 млн. и надолу е катастрофа, до 2,5 млн. е лошо, до около 3 мнл. горе.долу се ядва, нормалното е над 3,5 млн души.