Лидерите на европейските държави обмислят дали да въведат сертификат за онези, ваксинирали се срещу COVID-19, който да направи животът им малко по-лесен. Но в Израел подобна система вече се използва и се нарича "зелен пропуск".

Държавата от 9 милиона, която вече е поставила дози от ваксината на половината от населението си, пусна преди седмица приложение, което показва дали хората са били напълно имунизирани срещу коронавируса чрез ваксина или имат имунитет след заразяване с болестта.

Моловете и музеите са отворени за всички, но притежателите на зелени пропуски получават изключителен достъп до спортни зали, хотели, театри и концерти, макар и с известни ограничения. Заведения за хранене на закрито в ресторанти и барове трябва да бъдат включени в схемата за зелен пропуск следващата седмица.

Животът все още не се е върнал напълно към нормалното, но изглежда вече е на път. Уличните магазини отварят отново врати, хотелите приемат резервации, дори музиката на живо се появява отново след дълга почивка. И докато маските остават задължителни, много възрастни хора, които вече са били ваксинирани, са спрели да ги носят на открито.

Армин Груневалд, директорът на хотел "Хагошрим" и "Природа", близо до Галилейското море, казва, че почти всички стаи са запълнени от хора, които притежават "зелен пропуск". "Хората изглеждат щастливи и освободени", казва той. Но положението не е като предпандемичните дни, добавя той , тъй като някои правила за ограничаване на COVID остават в сила.

На гостите, които са се опитали да пият кафе във фоайето, служителите са казали да излязат навън, тъй като има ограничения за броя на хората, които могат да стоят на закрито.

"Даваме на гостите пакетирани закуски в стаите или отвън, защото все още не можем да отворим ресторанта", обяснява Груневалд. "Има някои оплаквания относно ограниченията".

Междувременно младежите под 16 години, които не отговарят на условията за доза от ваксината срещу коронавирус, трябва да предоставят скорошен отрицателен тест.

В град Реховот 50-годишният учител по история Амит Долев използва зеления си пропуск, за да се върне във фитнеса след месеци тренировки у дома: "Започваш да се чувстваш като затворник по цял ден вкъщи", казва той пред The Guardian.

Но когато се връща във фитнеса миналата седмица, там има едва шепа хора и оборудването беше разпръснато из залата повече от обикновено. "Хората изглеждаха тъжни", каза той. "Много хора, които тренират във фитнес зала, го правят и заради социалния контакт. За мое съжаление, мисля, че на този етап това е невъзможно."

Шаул Елкана, управител на Йерусалимския спортен център YMCA, казва: "Потокът от хора, които се връщат, е бавен. Говорим за 30% от нашите клиенти. Повечето клиенти са над 50, тъй като е по-вероятно да са получили и двете дози на Pfizer."

Великобритания и Европа също обмислят да въведат подобни сертификати. Министър-председателят Борис Джонсън каза, че има "дълбоки и сложни" въпроси, които трябва да бъдат разгледани първо.

"Етични въпроси относно ролята на правителството в налагането на хора да имат такива сертификати или всъщност забраната на хората да правят определени неща", каза той.

Комисията за равенство и човешки права във Великобритания заяви, че сертификатите за ваксини могат да доведат до "незаконна дискриминация".

В Израел има опасения, че неваксинираното население, независимо от причините, ще бъде изоставено или отхвърлено. Проведени са малки протести, предупреждаващи, че зелените пропуски създават нова йерархия в обществото.

Миналата седмица бяха повдигнати нови етични въпроси, когато Кнесет, парламентът на страната, се съгласи да предостави на местните власти лични данни за неваксинирани жители, за да им помогне да проведат целенасочени кампании за имунизация. Депутатът Тамар Зандберг заяви, че това е "хлъзгав склон" за лична неприкосновеност.

Израел също отчете скромен, но тревожен ръст на инфекциите, които могат да спрат плановете му за зелено преминаване или дори да заплашат с нов локдаун.

Д-р Шарън Алрой-Прейс, директор на общественото здравеопазване в здравното министерство, заяви, че датата 7 март за отваряне на ресторанти и барове за хора със зелени пропуски може да бъде изместена.

"Трябва да видим как да правим нещата подредено", заяви тя пред Army Radio. "Ще трябва да видим каква е ситуацията с инфекциите през цялото това отваряне."

Правителството е предпазливо и се въздържа от това, което за мнозина е най-вълнуващият потенциал на зелената карта: международни пътувания без карантина. То подписа предварителни споразумения с Гърция и Кипър за пробно пътуване през пролетта. Великобритания и ЕС разглеждат подобен план.

Тези дискусии повдигнаха други въпроси. С вече силно неравностойно международно ваксиниране, зелените пропуски, особено ако се отнасят до пътувания, биха позволили на гражданите на по-богатите и по-мощни нации да бъдат първите, които ще се ползват от привилегиите.

Израел вече е изправен пред международен натиск и осъждане заради кампанията си за ваксинация. В неделя страната обяви, че ще започне ограничена кампания за ваксинация, която ще се фокусира върху десетките хиляди палестинци, които редовно влизат в Израел и еврейските селища за работа.

Повечето от няколкото милиона палестинци, живеещи под контрола на Израел в окупираните територии, ще трябва да почакат.

Това несъответствие ще бъде още по-рязко, тъй като все повече израелци се радват на зелени пропуски, докато палестинците на Западния бряг и Газа прекарват още седмици, ако не и месеци, при строги пандемични ограничения.