Централната избирателна комисия избра кой ще достави 9600-те машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори.

Одобреният кандидат е "Сиела Норма". Предстои да бъде сключен договор с избраната компания.

"Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

В момента Комисията купува устройствата, които ще се използват в секциите с над 300 избиратели на парламентарния вот и на президентските избори догодина, както и на всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда да се осигури и машинно гласуване.

Припомняме, на 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас.


Пределната цена за обществената поръчка е 36 милиона лева без ДДС

Двама от тях бяха отстранени - "Български машини за гласуване" ДЗЗД и Иван Величков Иванов поради участие на едно юридическо лице в повече от едно обединение. "Български машини за гласуване" обжалват решението пред съда.

От останалите 6 кандидати в посочения срок ценови и технически оферти подадоха две компании - "Сиела Норма" и "Лекс. БГ". И двете компании са подали едни и същи ценови оферти - максимална прогнозна цена на устройствата - 36 млн. лв. без ДДС. Причината да бъде избрана "Сиела Норма" е, че при преговорите от компанията са намалили с 1000 лв. цената на логистиката, докато от "Лекс. БГ" не са намалили първоначалното си предложение.


Председателят на комисията по избора Паскал Бояджийски твърди, че двете оферти са се различавали само в цената на логистиката и тази на машините. В едната оферта по-скъпа е била цената на логистиката, а в другата - тази на устройствата за гласуване.

Бояджийски уточни, че протоколът на комисията по избора е подписан с две особени мнения, според които между двамата участници има споразумение.

Фактът, че и двете компании ползват един и същ доставчик - "Смартматик", предизвика спор сред членовете на ЦИК. На заседанието накои от тях изразиха съмнения, че двете компании са свързани.

Бояджийски поясни, че приликите в двете оферти са заради факта, че двамата участници използват един и същ доставчик, което не е забранено от закона.

Петима членове на ЦИК все пак гласуваха "против" решението за избора на доставчик на машините.

След Нова година Комисията ще сключи договора със "Сиела Норма".