Опозицията в Царево настоява жителите на Царево, както и фирмите да плащат по-ниска такса смет. На днешното – последно за годината заседание на местният парламент общинският съветник Живко Жеков посочи, че от справката, подадена от общинската администрация, става ясно, че цената, която е плаща на депониране на отпадъци е 95 лева на тон през 2020 г., като за 2019-а е била 57 лева.

„За 2020 година отчисленията са 69 лена на тон, а не 95 лева. Разликата е 26 лева на тон. За 2021 година е 82 лева на тон, а не 95 лева. Заделените 650 хил. лева, които са предвидени за депониране, говорят че Община Царево ще реализира 7926 тона отпадъци за депото. Общината е получила в повече на база увеличението на промилите 206 097 лева за 2019 година – за юридечски и физически лица. Тази година евентуално, ако остане същият промил, Общината ще получи в повече 103 048 лева. Числата ме карат да предложа намаляване на такса смет“, каза Жеков.

Предложението му е таксата смет в Царево да бъде намалена от 1,7 на 1,6 промила, за Ахтопол - от 4 на 3,8. За юридически лица – от 5 на 4,66.

„Надявам се, че предложението е реално и при Ваше желание може да бъде прието. Говоря за реални числа, дадени от общинска администрация. Би трябвало за определената услуга да се плаща реално, не да се взема повече, както от юридически, така и от физически лица“, каза Жеков.

Общинският съветник от Движение „Гергьовден“ Станислав Добрев подчерта, че на фона на изминалата тежка година дълг на Общинския съвет е да коригира таксата за битови отпадъци и да компенсира всички жители на общината, както и фирмите, които си вадят хляба с труда си. „Искането ни е нашата докладна от 26 феуврари т.г. да бъде разгледана преди приемането на бджета, даже да се направи ивънредна сесия и сме готови да коментирани на комисия цифрите.“, каза той, като предаде докладната записка на председателя на местния парламент Таня Янчева с желанието възможно най-скоро да бъде придвижена.

Другият общинския съветник от Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев зададе въпрос по темата на кмета Георги Лапчев.

„Попитах кмета Лапчев за разликата от 206 000 лв - къде са? Той разбира се не счете за необходимо да отговори! Явно предпочита да отговаря пред прокуратурата , а не пред нас общинските съветници. Всеки има право на личен избор, разбира се!“, коментира Пейчев.