Премиерът Бойко Борисов посети завода „ТЕРЕМ – Хан Крум“ ЕООД в Търговище и се похвали с модернизацията на армията.

„Тези, които ни критикуват, да бяха купили през предишните десетилетия. Заедно с танкове и артилерия, правим и пътища“, коментира той.

“От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части, инфраструктура и летищата“, заяви още той по повод на осъществяването на инвестиционен проект „Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътни войски“.

Преди дни правителството отпусна 50 000 000 лева по бюджета на Министерството на отбраната

Реализирането му ще позволи придобиване на нови и повишаване на съществуващите способности. Проектът е пряко свързан с концепцията за изграждане на отбранителна способност на декларираната в НАТО бригада от „тежък“ тип.

По време на посещението на премиера Борисов в завода в Търговище бе показан прототипът за модернизация на танковете Т-72, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов докладва на премиера за изпълнението на договора за придобиване на два многофункционални патрулни кораба.

Той информира за хода и на останалите проекти за модернизация на армията, които се извършват в момента, като акцентира върху придобиването на бойни самолети и инфраструктурата на военните летища.

Няма сфера на армията, в която да не сме предприели действия за превъоръжаване, отсече Каракачанов.