„32 млн. лева са предоставени от 2014 година до днес от правителствата на Бойко Борисов за ремонт и изграждане на православни храмове. Укрепването на вярата е важен приоритет за българската държава. Важно е да отбележим, че кабинетът винаги е подкрепял всичките вероизповедания у нас“, заяви председателят на МГЕРБ Георг Георгиев, който е и зам.-министър на външните работи. „За съжаление, тази църква е станала жертва на безхаберието на онези, които днес ни критикуват, че раздваме безразборно пари. Не можем да очакваме нещо различно от хора, които години наред целеустремено потъпкваха символите на вярата и нейните корени“, коментира той.

Областният координатор на ГЕРБ-София Тодор Кръстев, който е и кмет на столичния район „Сердика“, изтъкна отличната си съвместна работа с църковните настоятелства на храмовете в района. „Църквата „Св. Ап. Андрей Първозваний“ е паметник на културата. Храмът наистина е в тежко състояние и съм сигурен, че след ремонта крайният резултат ще е много добър. В двора на църквата има изградено и неделно училище, което предоставя отлични условия за обучение на младите хора“, отбеляза Тодор Кръстев.

„Изключително сме благодарни за средствата, които правителството отпусна за ремонтни дейности по сградата на храма. Имахме огромна нужда от тях. Камбанарията е построена без колони и без основи и сега пропада. Заедно с нея и цялата сграда. Сега с предоставените от кабинета близо 600 000 лв. камбанарията ще се събори и преизгради, а останалата част от сградата ще се ускрепи. 1926 г. е построен този храм в чест на всички загинали за родината опълченци, като до ден днешен остава един от най-живите в страната“, сподели отец Стилиян Табаков. По думите му от Освобождението до ден днешен няма друго държавно управление, което да е отделило толкова много средства за изграждане и за ремонт на църкви.