Въз основа на установеното от Етичната комисия и всички събрани материали ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков прецени, че е налице достатъчно основание да прекрати гражданския договор на проф. Михаил Мирчев. Това съобщиха във Фейсбук страницата на ”Софийски университет”.

Софийският университет винаги е бил водеща сила в защита на демократичните и либералните ценности. Той е в постоянно партньорство с ромски и еврейски организации, организатор е на съвместни събития, като отдаването на почит на жертвите на Световния ден на Холокоста, предлага програми, посветени на жените и половете, на интеграцията на малцинствата и на хората със специални потребности, откри единствената специалност „Хебраистика“ в страната и др.

На 18 ноември Общото събрание – върховният колективен орган за управление на Университета, със своя декларация преутвърди ангажимента на Софийския университет към традициите на взаимното уважение и разбирателство и решително осъди всички послания, които с претенцията да бъдат академични, омаловажават други начини на живот и култури, или под друга форма подриват ценностите на равноправието.

Припомняме, че студенти обвиниха проф. Мирчев в използване език на омразата. Според клипове на негови лекции, споделени във видео платфроми, той нарича ромите "доста агресивна общност", пакистанците и афганистанците „примитивни културни норми още от седми век“, а чернокожите и арабски мигранти в Италия „агресивно и нежелаещо да се интегрира малцинство".

През ноември от Студентско общество за равенство изпратиха писмо до ректора на СУ и образователния министър с молба проф. Мирчев да бъде отстранен. С декларация в подкрепа на преподавателя застанаха част от консервативните и националистическите групи, юристи и студенти.