Днес електоралната колегия започна да официализира победата на Джо Байдън в изборите за президент на САЩ, но действащият президент Доналд Тръмп излезе с нова стратегия за печелене на вота, съобщават медиите зад океана. Съветникът от Белия дом Стивън Милър заяви в понеделник в ефира на Fox & Friends, че група "алтернативни електори" са били събрани в ключови щати и те ще дадат гласа си в полза на действащия президент, вместо за Байдън. "Дори в момента, в който ние говорим, алтернативна група от електори в оспорваните щати се подготвят да гласуват, като ние ще изпратим тези резултати в Конгреса", каза Милър. "Това ще гарантира, че всичките наши възможности за защита ще останат отворени. Това означава, че, ако ние спечелим тези искове в съда, ние ще може да официализираме тези алтернативни електори", каза още той. Понеделник е денят, определен от закона, в който членовете на електоралната колегия се срещат във всичките 50 щата и Окръг Колумбия, за да дадат гласовете си за следващия президент на САЩ.

Тази година вотът се провежда на фона на безпрецедентни мерки за сигурност на фона на страховете от мащабни протести. Например, в Мичиган сградите на администрацията бяха затворени за граждани "поради заплаха от насилие". След като гласовете в щатите бъдат преброени, резултатите се изпращат във Вашингтон, там те ще бъдат обединени по време на съвместно заседание на двете камари на Конгреса, което ще бъде председателствано от вицепрезидента Майк Пенс. Електоралните гласове привлякоха много вече внимание тази година заради отказа на Тръмп да признае резултатите в следствие на големия брой изборни измами. В понеделник сутринта той отново подигна въпроса за измамите в хода на изборите. Отговаряйки на въпрос на водещата на Fox Business Network Мария Бартиромо, "защо оспорваните щати са спрели броенето посредата на нощта", Тръмп отговори: "Защото те чакаха да разберат колко точно бюлетини те трябва да изработят, за да откраднат изборите". "Те бяха толкова назад, че имаха нужда от време, дори и фалшиво наводнение, за да оправят нещата", каза още Тръмп.

Междувременно избирателната колегия в САЩ започна да гласува за президент, стъобщава БТА. Тримата електори от Върмонт се заклеха, след което всеки от тях даде своя глас за кандидатите на Демократическата партия за президент и вицепрезидент, Джо Байдън и Камала Харис, които спечелиха народния вот в малкия североизточен щат. Кратката церемония бе председателствана от щатския секретар на Върмонт Джим Кондъс. Днес ще гласуват електорите във всички 50 американски щата плюс федералния окръг Колумбия. Президентските избори в САЩ са непреки и официално Избирателната колегия има последната дума. На изборите на 3 ноември американците гласуваха за електори. Във всички щати без два (Мейн и Небраска) кандидатът, получил най-много гласове, получава подкрепата на всички представители на съответния щат в Избирателната колегия. Тя се състои от 538 електори. На изборите на 3 ноември демократът Джо Байдън си осигури подкрепата на 306 срещу 232 за президента републиканец Доналд Тръмп. По принцип гласуването в Избирателната колегия е чиста формалност. Тази година обаче то е наблюдавано по-внимателно, тъй като Тръмп отказва да признае своето поражение.