Предвид наличието на нов финансов инструмент - "Европа от следващо поколение", бюджетът на ЕС през следващите години ще бъде рекорден - с близо 80 на сто по-висок, заяви по време на форум вицепремиерът Томислав Дончев и допълни, че той ще е над 1,8 трилиона евро, което е доста повече от сумите, ползвани до момента.

По време на онлайн форум на тема "Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност" вицепремиерът отбеляза, че бюджетът ще бъде разбит на много инструменти, с различен срок на прилагане и различни цели, предава БТА.

По думите му в един момент на всяка страна членка ще се наложи да ползва - три, четири, пет различни финансови инструменти, които имат различни нюанси в правилата, на които се подчиняват, и които трябва да бъдат осъществявани в различни срокове.

Дончев открои няколко важни теми в контекста на бюджета на ЕС - как да съчетаем традиционните с новите приоритети и в частност за възможностите за лидиране на Европа в световен мащаб, как инвестиционният процес да бъде по-близо до гражданите, както и за възможността за включването към традиционния списък с инвестиционни приоритети и мерки на нови, отговарящи на актуалните реалности.