Собствените приходи на община Царево за 2019г. са с близо 4,6 млн.лв. по-малко от планираните, като от планирани 12,56 млн. лв. собствени приходи общинската администрация е събрала едва 7,98 млн. лв. Това сочи прочита на общинския съветник от Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев на отчета на бюджета на морската община, направен от кмета Георги Лапчев.

Ако на кмета лесно му ставаше неудобно, щеше да се притесни, че по време на предизборната 2019г. не е оправдал очакванията на хората с близо 4,6 млн. лв. От таблицата се вижда, че това е негова редовна практика, но в такъв размер не беше се излагал. През последните пет години само един път собствените приходи на община Царево са надхвърляли 9млн. лв., но това не пречи на кмета всяка година да залага в проекто бюджетите приходи в размер на минимум 11 млн. лв., а от тази година вече и над 13 млн. лв.! И после да започне да обещава, да обещава, да обещава! Както само той си може! А когато дойде време за отчет – свикаме заседание на Общинския съвет от днес за утре и в прессъобщението за него пишем, че..ще строим ново училище!“, коментира Емил Пейчев.

Припомняме, че на последната сесия на Общинския съвет в Царево представителите на опозицията, състояща се от „Гергьовден“ и БСП излязоха с декларация и напуснаха залата. В декларацията те изразиха несъгласие с начина на организиране и провеждане на сесиите от страна на председателя Таня Янчева и посочиха, че няма как общинските съветници да се подготвят за заседание, тъй като то е било обявено в петък и насрочено за вторник.

„С помощта на процедурни трикове, управляващите в община Царево успяха да „финтират” опозицията и насрочиха заседание на Общински съвет с интервал от един работен ден от поканата към съветниците до провеждането на самата сесия /15.09.2020г./. Няма как за един ден отговорен човек да се подготви за провеждането на такова заседание, особено ако в дневния ред има 28 точки за разискване. Едната причина за тази припряност вероятно е факта, че председателят на Общински съвет Таня Янчева още на следващия ден беше уличена от КПКОНПИ в конфликт на интереси по сигнал, подаден от мен. Наистина щеше да е неловко за Янчева, ако новината беше „долетяла” по време на сесията, докато тя се кара на съветниците. Можеше дори на кмета Лапчев да му стане неудобно! Едва ли!“, коментира Пейчев.

Както вече съобщихме, от опозицията обмислят да поискат оставката на Янчева, ако начина й на работа по провеждането на сесиите продължи без промяна.