Опозицията в Общинския съвет в Царево е готова да поиска оставката на председатеяя на местния парламент Таня Янчева, съобщи представителят на Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев след горещото заседание, провело се във вторник. Той каза, че това ще бъде отговор на начина, по който се ръководят и организират сесиите от страна на Янчева.
Както съобщихме, на последната сесия представителите на „Гергьовден“ и БСП напуснаха залата, след като излязоха с декларация.
В нея се казва
:
„С настоящата декларация остро възразяваме срещу начина на свикване на днешното заседание на Общински съвет-Царево. Още в началото на мандата, когато приемахме Правилника за организацията и дейността на ОбС, сме предложили следния ред на действие между поканата за свикване на заседанието и самото заседание: да има минимум три работни дни, а не три дни, както е в момента. Доводите ни за това са, че ще има случаи, в които да бъдем уведомени в петък за насрочено заседание в понеделник или вторник. Това ни лишава от физическата възможност да се запознаем с докладните от дневния ред и при необходимост – да се информираме за кзусите от експертите на общинската администрация.
Именно това се случва днес. След като в петък (11 сепметври), след 15 часа, бяхме уведомени за насрочено заседание на постоянните комисии за понеделник (14 септември) и заседание на Общинския съвет, насрочено за вторник (15 септември).
Не без значение е и фактът, че този метод на водене на заседания реално лишава общинските съветници от правовата им възможност като опозиция да задават актуални въпроси към кмета на общината. Припомняме Ви, че според Правилника за работа, тези въпроси трябва да са отправени в писмен вид три дни преди редовното заседание. Разбира се, това няма как да се случи, ако Вие обявите провеждането на сесия в края на работния ден в петък.
Наясно сме, че това не е от особено значение за останалите общински съветници, но Гражданите на община Царево разчитат да получат информация за актуални въпроси именно от питанията на опозицията.
Искрено си надяваме, че в следващите заседания ще поправите своя метод на водене на заседанията, за да започе Общинският съвет да работи в една посока, а тя е - приоритета на жителите на община Царево.“

Декларацията е подписаната от 5-мата представители на опозицията в 13-членния Общински съвет – Емил Пейчев, Станислав Добрев и Атанас Желязков от движение „Гергьовден“, както и от Димитър Гочев и Живко Жеков от БСП.
Припомняме, че вчерашното заседание започна с бурна емоционална реч на председателя Таня Янчева, в която тя обвърза първия учебен ден с ходенето на училище за общински съветници, изявите им във фейсбук, както и им даде оценка: двойка. След като декларацията на опозицията беше прочетена от Димитър Гочев, емоциите не утихнаха бързо.
„Благодаря Ви, че ще ни освободите от Вашето присъствие. Прекалено много време имате да си четете докладните, защото те не идват в петък, а са започнали от юни и юли. Само заявени високи претенции, абсолютно неоправдани очаквания. Една година ви дадох толеранс. От тук нататък ще разбереш....“, обърна се Янчева към Гочев, докато той и Пейчев напуската залата.

Кметът Георги Лапчев също коментира ситуацията. Той определи реакцията на Янчева като емоционална, но я оправда, тъй като тя била Шефът. Той заяви, че поведението на опозицията не било на общински съветници.

„Не може да допуснем подобно отношение към общински съветници и затова и ако работата на председателя продължи по този начин – и именно затова обмисляме да поискаме оставката й“, коментира по-късно Пейчев.