Най-структурираната партия и готова за избори е ГЕРБ, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева в предаването "Лице в лице" по БТВ.

„Разбира се, че сме легитимни. Спечелили сме тази власт през 2017 година, когато беше служебното правителство на Румен Радев. За нас са гласували над 1 200 000 души, а за коалиционните ни партньори над 320 000 души. Тези хора са гласували за нас и те ни имат доверие", категорична е Караянчева, която е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

"Много пъти сме показвали, че можем да подадем оставка, но какво решава това. Ние се разделяме с прегрешилите", обясни Караянчева. "Знаем, че можем да свършим още работа, защото има здравна криза, а се задава и икономическа. Не се страхуваме нито от избори, нито от служебно правителство", казва тя.

По повод на протестите председателят на парламента каза:

"Хората на площада, разбира се, че имат право да протестират. Ние чуваме техните искания – например искането им за Велико Народно събрание и нова Конституция. Това е нов обществен договор, с който показваме отношение към хората. Отправяме покана за разговор към всички групи в обществото. Ние търсим разговор, кой проблем ще решим, ако подадем оставка?!"


"Конституцията е само покана за разговор, тя няма да бъде разглеждана в това Народно събрание. Ако съберем подписи, във Великото народно събрание ще влязат юристи и историци, през следващите два месеца ние ще направим всичко възможно да окомплектоваме проекта за нова Конституция с всички възможни мнения", посочи тя.

"Според социологическите проучвания каквото и да се случи, след следващите избори ГЕРБ пак ще бъде в парламента. Какво правим след това, пак ли ще излизаме на протест? Много пъти сме показали, че нямаме проблем да подадем оставка или да се разделим с някого. Ако сме отговорни, Народното събрание трябва да продължи да работи, за да се решават актуалните проблеми. Знаем, че можем да свършим още работа. Задава се икономическа и социална криза – здравната криза вече е налице. За нас няма проблем, не се страхуваме от предсрочни избори и че някое друго правителството ще ги проведе. Ако има предсрочни избори, ГЕРБ има най-голям шанс да ги спечели, ние сме най-собре структурираната партия", подчерта председателят на парламента.

Тя отрече кворумът в парламента да зависи от ДПС. "Ходенето на работа не е зависимост. На който не му се ходи на работа, като на БСП, да не ходи. Не зависим от ДПС, ние имаме парламентарно мнозинство", изтъкна Цвета Караянчева.

"Някой непрекъснато се опитва да ни вкарва в зависимост от ДПС. БСП пък се разхождат из България, защото не им се ходи на работа. Мая Манолова също го играе революционерка. ДПС идват на работа", посочи още тя.

„Кой проблем ще разрешим, ако подадем оставка? Хората на улицата казват: „Искаме оставка“. След това какво правим?“, попита председателят на парламента. „Оставката какво решава? Ако ние сме отговорни, трябва да продължим да помагаме на хората, трябва да продължи да работи Народното събрание“, допълни още тя. Не се страхуваме от избори и служебно правителство.

Караянчева бе категорична, че мафията финансира протестите.

Председателят на парламента говори и по това как депутатите напускат Партийния дом.

"Няма такова нещо да извеждаме депутатите тайно – те се прибират с бусове, които се използват от години. Има народни представители, които ползват и метро", отбеляза тя.

Цвета Караянчева коментира и твърденията на управляващите, че президентът Радев подготвя метеж срещу властта: "На 19 февруари, при отбелязването на годишнината от обесването на Васил Левски, той направи алтернативно шествие, което освирка г-жа Фандъкова. Оттогава се нагнетява напрежение, връх на което беше вдигнатият юмрук на президента. На 2 септември специално дойде в парламента, за да мине през протестиращите. Навън бяха сложени тонколони, за да се чува гласът му на площада. Това, ако не говори за участието му..."

По повод думите на премиера Борисов, че мафията иска да свали правителството, тя каза: "Има двама олигарси, които са извън България, които заявяват дирижиране на протеста. Има хора, които казваха за протеста на 2 септември "Да дойдат винкелите". Олигарсите финансират онази част от протеста като "Отровното трио". Разбира се, че това е мафия, това е мафия, която на практика финансира протестите. Тези, които по нормален начин искат властта, не се пришиват към "Отровното трио" и всичко останало".