Министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова изрази съмнение, че проектът за изграждане на АЕЦ Белене ще бъде изпълнен, предава TACC, цитирана от Агенция "Фокус".

"Новата (енергийна) стратегия предвижда изграждането на нови ядрени реактори с мощност 2000 мегавата след 2030 г., но никъде не е писано, че това ще се случи в Белене. Както знаете, проектът привлече интереса на международни компании, но поради пандемията от коронавирусa изборът на стратегически инвеститор не само се забави, но на практика беше спрян", каза Българската национална телевизия, цитирайки министъра по време на представянето на програмата за енергийно развитие на страната на синдикален форум в четвъртък.

Според министъра е необходимо още веднъж да се изясни колко печеливш е проектът Белене. Ако не се вписва в предварително договорените параметри, АЕЦ няма да бъде изградена. Вместо това ще бъде поставен въпросът за изграждането на два нови енергоблока в АЕЦ Козлодуй.

През юли министърът заяви, че няма проблеми с изпълнението на проекта за атомна електроцентрала Белене. Тя аргументира, че строителният проект на АЕЦ Белене продължава да се развива. Реакторите на атомната централа и площадката, където се планира изграждането на централата, принадлежат на България. Изпълнението на проекта и търсенето на инвеститор се извършват в съответствие с решението на парламента на страната.

През юни „Росатом“, Framatome SAS и GE Steam Power подписаха меморандуми за разбирателство по проекта за изграждане на АЕЦ Белене, които включват обединяване на усилията за участие в избора на стратегически инвеститор за изграждането на централата.

Компаниите бяха в списъка на петима кандидати за проекта за АЕЦ "Белене", заедно с Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и Корейската агенция за хидро и ядрена енергия (KHNP).

През 2006 г. "Атомстройекспорт", част от "Росатом", спечели международен търг за изграждането на два енергийни блока в АЕЦ "Белене". През 2009 г. обаче проектът бе спрян, а през март 2012 г. София отказва да построи станцията. През 2018 г. България реши да възобнови строителството на атомната електроцентрала и обяви търг на следващата година.

"Росатом" обяви, че е готов да участва в проекта в рамките на международното сътрудничество.