Утре бъдат изградени контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица. Това каза началникът на отдел „Охранителна полиция“ при СДВР комисар Радослав Стойнев на брифинг, предаде Агенция „Фокус“.

„Утре ще се проведат няколко мероприятия от протестен характер, именно - 2 заявени по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и 1 нерегламентирано, организирано през социалните мрежи. Всички мероприятия се организират в района на т.нар. Триъгълник на властта в прилежащата територия на президентството, Народното събрание и Министерски съвет.

В тази връзка от страна на СДВР респективно ще бъдат предприети мерки за обезпечаване на обществения ред. За целта ще бъдат обезпечени зоните за сигурност на институциите с цел гарантиране на нормалното им функциониране, както и ще бъдат изградени контролни пунктове за наблюдение и проверка на лица, като при необходимост ще бъдат проверявани обемисти багажи, лица със съмнително поведение за носене на забранени от закона предмети – такива, които може да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети, както и пиротехника“, каза той.

Комисар Стойнев напомни, че по закон в протестни мероприятия не могат да участват хора, носещи оръжие или предмети, които могат да се използват против здравето и живота на гражданите или които биха могли да нанесат материални щети.

Също така, че на протестните мероприятия не се допускат лица, които са в очевидно нетрезво състояние или маскирани.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ отправи апел към хората в случай, че забележат лица или групи с явни намерения да извършат груби нарушения на обществения ред, да сигнализират служителите на реда.

„Апелираме и да се дистанцират, разграничават и не противодействат при предприемане на действия по тяхното отстраняване“, допълни той.

Категорично заявявам, че МВР не използва частни гардове, преоблечени като полицаи и съдействието на охранителни фирми за обезпечаване на масови мероприятия, каза комисар Радослав Стойнев.

Той коментира и палатките на площад „Независимост“, като посочи, че там също има заявено мероприятие, в което е посочено, че те ще се намират там.