Ние не искаме да бъдем реваншисти, не искаме да бъдем агресивни, искаме да даваме решения на поставени въпроси. Това, което искаме, е да може наистина да представим пред обществото това, което ще направим, а обществото да избере. Това заяви в Бургас бившият зам. председател на ГЕРБ и настоящ създател на бъдещата партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. Както вече съобщихме, в сряда вечерта той беше в морския град, където за първи път представи пред медии бизнесмена Иван Крумов – собственик на оптика, който ще се занимава с създаването на структури в региона на новата формация - ВИЖТЕ ТУК. До момента Цветанов е водил разговори с хора от Царево, Созопол, Несебър и Руен. В Руен негов съмишленик е общинският съветник от ГЕРБ Февзи Хюсеин.

„Бургас през последните години се разви много добре от гледна точка на инфраструктура и е приятно място за туристите. Но бихте ли ми казали къде са отговорите на въпросите, свързани с инвестициите и създаване на работни места за младите хора.“, каза Цветанов.

За структурирането на новата партия Цветанов заяви, че това ще бъде избор, който ще бъде направен на учредителното събрание и като се приеме устава. „Основните акценти в устава ще бъдат – да има Изпълнително бюро, което да бъде с около 30-35 души със съответната представителност на професионални общности, по места ще има областни структури, но областният ръководител няма да бъде член на общинско ръководство. Ръководителите на общинските структури ще бъдат част от областното ръководство. Така ще дадем по-голяма възможност за дискусии, които да се водят за вземане на определени управленски решения. Искаме да имаме и съответната експертиза, на която ще разчитаме от всички тези подготвени специалисти.“, каза той.

Цветанов коментира и отношенията си с членове на ГЕРБ. „Чувам се с много приятели. Не смятам, че трябва да слагаме всички под общ знаменател за това, което се случи през последната една година. Аз не съм и предполагал, че в рамките на една година или по-специално от началото на годината досега, ГЕРБ ще се превърне в най-мразената партия. Това е огромен проблем. Искам специално да благодаря на всички честни и достойни симпатизанти и членове, които са подкрепяли ГЕРБ, защото 1млн. 140 хил. избиратели на последните парламентарни избори – това е обществена, сериозна подкрепа. В момента обаче, смятам, че няма да има резултат повече от 500 хил. гласа. А това, към което ние ще се стремим, не е да привлечем всички тези, които от ГЕРБ ще припознаят „Републиканци за България“. Ние искаме да привлечем всички тези, които са голямата част от българското общество негласуващи да припознаят един проект с ясни политически послания и създадени секторни политики. Точно затова и Иван Крумов е един нагледен пример – един скромен човек, който винаги е искал да упражни конституционното си право да гласува и не е бил пряко ангажиран с политическа формация. Дори на една среща преди два месеца, която беше инкогнито организирана, дама, която беше сега тук, каза: „Аз бях активна в началото на демокрацията. За мен СДС беше кауза. През последните 15 години не упражнявам конституционното си право на глас. Дъщеря ми стана на 19 години. В момента Вие ме върнахте обратно към това да гласувам отново“. Всичко това става с много срещи. Смятам, че разговорите са тези, които могат да дадат отговор на всички въпроси, които хората си задават – къде се намира страната ни. Най-важното е, че днес няма хоризонт за страната ни. Аз искам политиките и управленската програма, която ще бъде представена, да могат да дадат хоризонта за страната ни и за всички тези, които искат да бъдат активни. За нас е изключително важно активността да бъде на база на това, което си предложил.“, заяви Цветанов.

Той заяви, че инициативата за промяна на Конституцията е несъстоятелно действие и решение. „Защото за промяна на Конституцията на първо място трябва да се търси политически консенсус. Не може да предложиш проект на Конституция и за свикване на Велико народно събрание, ако не си направил най-важното – политическите консултации и общественото обсъждане. Самият факт, че ГЕРБ внесе самостоятелно предложение за нова Конституция показва, че те нямаха на първия етап комуникацията със политическите формации, още повече с политическите формации, които формират парламентарното мнозинство. Много бързо се появи разминаване между внесения проект от ГЕРБ и предложенията, които са от Обединени патриоти. Смятате ли, че това е единна политика при намирането на 120 народни представители, което е началният етап, за да бъде внесено такова предложение.“, заяви той.

Според него е трябвало да се вземе много по-рано решението за предсрочни парламентарни избори. „Знаете какви бяха решенията, които ГЕРБ взе през 2013 г, когато имаше много по-малко протести. Тогава веднага се подаде оставка и отидохме на предсрочен вот. Тогава обаче ГЕРБ беше възприета и обществото ни подкрепи за това, което ние бяхме направили през 4-годишния си управленски мандат. Това, което беше направено през 2016 г, след загубата на президентските избори не предизвикваше да има предсрочни парламентарни избори, но ние излязохме и казахме на обществото: След като има такъв резултат, трябва да се поиска отново доверието, за да може да се продължат реформите, ако се правят и трябва да се подготви страната ни за европредседателството през 2018 г. Сега, при много по-тежка криза, при много по-тежка конфронтация, ти не подаваш оставка. Това означава едно. Не си готов и знаеш, че няма да имаш този резултат, който си получавал преди, а винаги сме получавали във времето, когато и аз участвах в цялостната стратегия за изборите, над 1 млн. 100 хил. гласа.“, заяви още Цветанов.

За участието си в парламентарните избори той каза, че засега намеренията са партията да участва самостоятелно. „Винаги съм казвал, че не на вяска цена трябва да търсиш резултат и съмишленици, с които да го повишиш. В политиката съм запомнил едно – 1 плюс 1 не прави 2. Много е важно да изградиш идентичност, да дадеш ясните послания за това, което искаш да правиш и е много важно, когато се явяваш на избори, да се явяваш с хората си, които стоят зад управленската програма, която ще бъде готова и съм убеден, че тя ще бъде сред най-добрите.“, каза той.