Само 1 от 10 души знае, че е болен от хепатит B или C. Макар информираността за тези заболявания да не е толкова голяма, колкото за COVID-19, трябва да бъдете сигурни, че те бавно и сигурно засягат същия брой хора. Тези хепатити нанасят сериозна вреда на черния дроб и могат да доведат до хронични чернодробни заболявания и цироза. А лечението на един пациент с цироза струва колкото 1 000 извършени теста за хепатит B и C. Затова превенцията и периодичното изследване трябва да бъдат насърчавани. Това заяви д-р Лорис Мануелян от Община Бургас при откриването на пресконференцията за събитието, с което Бургас отбелязва Световния ден за борба с хепатита.

Тази вечер от 18:30 ч. на алеята край експо център „Флора“ – Бургас ще бъде разположен мобилен кабинет на „Каритас“, в който лаборанти на „ЛИНА“ ще извършват безплатно бързи тестове за Хепатит B и C. Всички пациенти с положителен резултат ще получат талон за безплатни допълнителни изследвания в Медицинска лаборатория "Лина".

В пресконеференцията за инициативата участие взеха още Тодор Райков, председател на Управителния съвет на "Национална асоциация по превенция и терапевтично обучение"-НАПТО, д-р Татяна Николова, лекар-вирусолог в Медицинска лаборатория "ЛИНА" и Здравко Георгиев, координатор, Сдружение "Каритас" София – Клон Бургас.

От лаборатория „ЛИНА“ - Бургас обръщат внимание, че целогодишно предлагат безплатни скринингови тестове за хепатит C, които се извършват в техните лаборатории при желание на пациентите.

„Характерното при хепатит B и C е, че при тях в по-голям процент се стига до хронични състояния. По мои проучвания от опита ми с различни Неправителствени организации, носителството на Хепатит B на територията на цяла Бургаска област е между 4 % и 6%, а за града е около два пъти по-малка. Въпреки това трябва да имаме предвид, че хепатит B и C са трансмисивни заболявания – предават се по кръвен път, а също и по полов. Възможно е носителството и на двата вида хепатит едновременно. Затова скринингът е много важен“. В лаборатория „ЛИНА“ имаме целогодишна кампания и когато човек ни посети за изследвания по негово желание може да бъде тестват безплатно и за хепатит C”, заяви д-р Николова.

Лекарите напомниха, че за хепатит B има ваксина, която е включена в имунизационния календар за родените след 1992 г. За хепатит C от 5 години се прилага изключително ефективно лечение с успех от 98%, което се поема от Здравната каса за осигурените пациенти.

Тодор Райков от НАПТО сподели, че по данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията 4,7 млн. европейци живеят с хроничен хепатит В, а 3,9 млн. с хроничен хепатит С.

„Плановете на Световната здравна организация е до 2030 г. да елеминира хепатит C. За това обаче е необходим скрининг за ранно откриване на заболяванията, от които човек може да страда години наред без да знае и без симптоми. Навременного откриване е важно за лечението“, заяви д-р Николова.