Пленарната среща на лидерите на страните от ЕС отново бе отложена, те продължават консултациите в тесни формати, заяви Баренд Лайц, говорител на Шарл Мишел, предаде БГНЕС. Преди това бе обявено, че срещата на върха ще започне около обяд, след това пленарното заседание беше отложено за 16:00 часа (17:00 часа българско време). „Пленарната сесия няма да започне по-рано от 17:30 часа (18.30 часа българско време), написа Лайц в Туитър.
Сутринта Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се срещнаха с президента на Франция и канцлера на Германия. След това те проведоха среща в по-широк формат - с участието на канцлера на Германия, президента на Франция, премиерите на Гърция, Испания, Португалия, Италия. Сега те се срещат с министър-председателя на Латвия, с президента на Литва, с министър-председателя на Естония, след това се очаква да се срещнат с ръководството на Белгия, Люксембург, Ирландия.
Ръководството на ЕС се опитва да преодолее разногласията относно създаването на фонда, необходим за подпомагане на икономиката на ЕС при сериозната криза, породена от борбата срещу разпространението на коронавируса, както и относно формирането на многогодишния финансов план на ЕС, от който ще се съставят годишните общи бюджети на съюза. Срещата на върха по тези въпроси трябваше да приключи в събота, но преговорите не дадоха краен резултат и срещата на върха беше удължена до неделя.

Страните не успяха да преодолеят съпротивата на Нидерландия и редица други „пестеливи“ страни от Съюза по въпроси, свързани с фонда на ЕС за икономическо възстановяване. Премиерът на Нидерландия Марк Рюте настоя държавите-членки на ЕС да запазят правото си на окончателно одобрение за отпускането на финансиране от антикризисния фонд. Той отбеляза, че надзорът на ЕС е необходим, за да задължи държави като Испания и Италия да реформират икономиките си, за да могат по-добре да се справят с бъдещите кризи.