Трима кандидати за кмет на село Зидарово, община Созопол, са подали жалба в Общинската избиратела комисия, в която твърдят, че в селото са били регистрирани да гласуват сезонни работници, а необитаеми къщи се самонастаняват хора. Жалбата е подадена от Никола Вангелов от ВМРО, като е подписана още Иван Ненков от СЕК и Таня Владева от ВОЛЯ.

В жалбата се визира: наличие на „сигнали за това, че в с. Зидарово има много регистрирани да гласуват по настоящ адрес, обикновено сезонни работници по курортите в община Созопол”, както и наличие на „сведения, че има регистрирани лица в необитаеми къщи и самонастанили се от други места хора, живеещи от години в селото, без информация кой попълва декларациите за регистрация”. Временно изпълняваща длъжността кмет на кметството Нанка Георгиева отказвала да предостави на жалбоподателите „книгата с регистрираните по настоящ адрес”.

„ОИК се запозна с постъпилата жалба, при което констатира, че въз основа на изложеното в жалбата не може да се установи конкретно противоправно поведение и конкретен извършител, не могат да се установят конкретни факти и обстоятелства, свързани с конкретно поведение, конкретни действия на конкретни лица, които да са в нарушение на Изборния кодекс и осъществяването на контрола за които, установяването и санкционирането им да е в рамките на правомощията и задълженията на Общинската избирателна комисия“, се казва в мотивите на комисията, разгледала сигнала.

Според решението на ОИК не е констатирано извършено нарушение на Изборния кодекс.

„Изнесеното в жалбата във връзка с адресната регистрация не е от компетентността на ОИК. Да се уведоми жалбоподателя, че повдигнатите в жалбата въпроси не са от компетентността на ОИК, а изцяло от компетентността на съответната общинска администрация.“, подчертават още от ОИК.