Президентът може да бъде или лидер, или придатък. И двата модела ги имате. Няма да ви внушавам тези, но имате модела на сегашния президент, имате и този на моите 10 години. Сега имате шанса да подкретите един модел много по-силен, от това което и аз съм направил. Това заяви емоционално в Бургас лидерът на АБВ Георги Първанов, държавен глава от 2002 до 2012 година. Той беше в морския град заедно с кандидата за президент Ивайло Калфин, който е под номер 15 в бюлетината на предстоящите избори. Срещата с бургазлии се състоя в залата на хотел „Аква“, която се оказа твърде тясна, за да побере бургазлии, дошли на срещата (ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА В БУРГАС ВИЖТЕ В "ОЩЕ ПО ТЕМАТА").

„Залата тук е препълнена не само откъм присъствие, но и с емоции. Гледате изявленията на другите кандидати за президент, на другите лидери на партии и можете да сравните. Тук да чухте една дума на омраза и агресия, на ненавист, с което политиката в България е пълна?! Това сме ние - от АБВ, от „Гергьовден“, това са нашите кандидати. От 22 години познавам Ивайло Калфин в политиката, не съм чул лоша дума от него, нито една грозна дума за него.

Той е почтен, свестен български политик, който заслужава да бъде президент. Това са избори, в които искам да кажем сбогом на омразата.

Дали ще успеем – зависи от всички вас“, каза Първанов.

Той подчерта, че представителите на коалицията, подкрепяща Калфин, първи са започнали дебат за президентските избори. „Защо са толкова важни тези избори? Не крия, че те са важни за АБВ, „Гергьовден“, за другите коалиционни партньори и ще покажат подем на нашите формации. Атмосферата тук го показва. Но това е много скромно за нашите амбиции и възможности на екипа и на хората край него. Тези избори са важни за институцията! Президентската инстистуция не може да бъде повече в агония. Тук искам остро, но и културно да възразя на министър-председателя, който 7-8 години внушава нихилизъм по тази тема: „Вие ще ме принизявате мен, как аз ще стават от премиер – президент“. Крайно непочтително е! Президентът е силен не само с конституционните правомощия, а с влиянието, което има. Хората очакват от него да решава техните проблеми. Годишно при мен са идвали над 100 хил. души. Това не е никак малко. Решавали сме проблеми директно, на други хора сме ги поставяли пред правителство, общини. Президентът може да решава държавни проблеми, не само тези на отделния човек. Президентът може да договаря инвестиции“, каза още Първанов. Той риторично попита дали има един човек, който да каже, че настоящият държавен глава Росен Плевнелиев е договорил инвестиции дори за 100 лева.

„На България й трябва президент, който да решава проблеми, а не да ги създава, като сегашния. Защото той, където се обърне, това прави. Затова са важни изборите. Трябва да се определи пътят, по който България ще върви. Ако искаме – избираме си послушен президент и нещата си вървят по старому. Другият вариант е да караме по линията на двуполюсния модел – четири години едните, после – другите и така до края на света.

Ние предлагаме нещо различно и то е край на безумното идеологическо противопоставяне“, добави Първанов.

Той подчерта, че президентът не може да бъде ляв или десен, не може да води лява или дясна военна политика. „Има други избори, на които да си мерим идеологическите сили, сега се състезаваме с визията на отделните кандидати и техните качества. България страда, защото имаме политици, които имат мандатно мислене. Не, на нас ни трябват друг тип политици. Имаме най-добрият кандидат. Калфин беше най-добрият български евродепутат, което може лесно да се докаже. Той беше действеният, ефективният външен министър. Той ще бъде блестящият български президент като дипломат, като върховен главнокомандващ. Ако ме питате за двигателя на МИГ-29, ще бъда провал, но съм готов да споря с всеки по темата за социалния президент. Наложил съм многократно вето на антисоциални закони. Президентът трябва да бъде социално ангажиран. Ивайло Калфин ще се справи по-добре и от мен,защото е доказал че може, независимо къде се намира“, обобщи Първанов.