Кандидатът за президент Ивайло Калфин заяви в Бургас своите приоритети като бъдещ държавен глава, свързани с нелегалните мигранти, със социалната политика, с взаимоотношенията и начина за влияние на страната в региона. Заедно с него в морския град беше и президентът на България в периода от 2002-ра до 2012-та година Георги Първанов, бургаският депутат от АБВ ген. Михо Михов, лидерът на коалиционния партньор от Движение „Гергьовден“ Драгомир Стефанов. Конферентната зала в хотел „Аква“ се оказа тясна за всички бургаски съмишленици на Калфин, които поискаха да чуят приоритетите му в кандидат-президентската кампания. На срещата дойдоха хора с авторитетни професии – лекари, учители, юристи, с научни постижения – като доценти и професори.

„Бургас е градът, който кандидатът за президент Ивайло Калфин посещава в първия ден след официалното откриване. Интересът от страна на бургаската структура е много сериозен.“, каза областният лидер на АБВ Антон Коджабашев.

Кандидат-президентската двойка Ивайло Калфин и проф. Любомир Халачев е подкрепена от 7 партии.

„За мен политиката не е мръсна дума, това е професия, не е упражнение за хора, които имат интерес да се изявят временно. Изискванията към политиците трябва да бъдат много високи – за това какво знаят, какво могат и какво правят. Защото от техните действия всички ние сме потърпевши. За мен е важна по-широката гражданска подкрепа. Имах среща в Бургас с младежката организация на Тракийското дружество. Много хора, особено когато става дума за държавен глава – говорят за патриотизъм. Знам, че тук има много тракийци, темата е изключително важна. Аз съм с един плюс, защото имам какво да кажа, че съв свършил - убедеността ми за това тракийската кауза да бъде национална кауза. Ние започнахме темата за тракийските бежанци, тогава внесох и получих разрешение на МС и тя беше поставена на високо място, поставяхме въпроса системно на всяка среща с турски партньори, както и пред европейските институции“, каза в Бургас Ивайло Калфин. Той последователно разви тезата си как България трябва да отстоява позициите си пред съседите, за да бъде важен партньор, с когото другите държави да се съобразяват.

„Темата за българските национални интереси трябва да се поставя категорично. Затова президентът трябва да бъде достатъчно смел да поставя въпросите навън, на срещи с колегите си от Балканските държави и в същото време трябва да бъде катализатор за тяхното развитие вътре в страната.“, заяви Георги Първанов. Той заключи, че Ивайло Калфин би бил блестящ държавен глава, по-добър президент дори от него самия.

Скоро предстои второ посещение на Ивайло Калфин в морския град, като тогава ще бъде придружен от кандидата за вицепрезидент проф. Любомир Халачев.

Какво още казаха кандидатът за президент Ивайло Калфин и лидерът на АБВ Георги Първанов в Бургас – очкавайте в БургасИНФО