Само 8 са случаите на новорегистрирани с коронавирус за предходния ден от общо 1725 изследвани. Трима от доказаните са в болница. Така общата бройка заразени до момента става 2485, което с 0,3% увеличение.

Новите случаи по области

София 5

Пазарджик 2

Видин 1

„Радостното е, че в две групи, които наблюдаваме внимателно - деца и медицински персонал, няма нови случаи”, каза доц. Тодор Кунчев от националния оперативен щаб.

Новоизлекувните са 51, като общо вече са 1015 или 41% от доказаните случаи на коронавирус. В Бургас има 2-ма нови излекувани.

За предходния ден има двама починали - мъж и жена на по 91 години в МБАЛ Лом от Дома за стари хора в Кула.

Доц. Кунчев обяви, че по предложение на щаба ще бъде отменено въвеждането на 14-дневната карантина за пристигащите български и чужди граждани от страни от Европейския съюз, Сърбия и Северна Македония. Карантината обаче ще остане за 8-те страни в ЕС, в които има най-висока заболеваемост за последните две седмици: Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия. Това изискване е отделно от заповедта за членове на семейства, екипажи на самолети, международните шофьори и др., издадена от министъра на здравеопазването. Според доц. Кунчев след средата на юни е възможно ограниченията за пътуване в ЕС изцяли да бъдат свалени.

Той отправи съвет за носенето на маски, които са задължителни в закрити пространства.

„ Нека знаем, че носенето на маска е важно в закрити пространства, при контактуване с много хора. То има смисъл, когато наистина се носи. Носенето на врата с нищо не ни помага. Ако искаме да бъдем предпазени и да предпазваме другите, тя трябва да покрива носа и устата. Ръкавиците не ни осигуряват защита, ако не ги сменяме често и не ги дезинфекцираме, ако пипаме различни повърхности и после носа и устата си”, каза доц. Кунчев.

В международен план днес се очаква заразените с COVID-19 да достигнат 6 милиона, а починалите вече са 365 000.