69 са новите случаи на заразени с короноварус в последния ден. От тях един е в област Бургас. Това заяви секретарят на националния оперативен щаб доц. Димов.

Вчера са изследвания 1465 проби, като извършениете тестове до момента вече са 51768 или 7395 на 1 милиона население. Общият брой на хората, инфектирани с коронавирус досега, е 1758 души. Активните области в последния ден са 12.

София и областта 14

Пазараджик 14

Благевград 8

Ямбол 8

Видин 7

Кюстендил 7

Хасково 5

Сливен 2

Бургас 1

Плевен, Смолян и Стара Загова – по 1

Има 4 нови случаи на деца между 2 и 15 години. От медицинския персонал има 9 нови случая в Пазараджик - 7 и Видин - 2

18 нови са излекуваните.

В официалната статистиката влиза и случаят с д-р Нели Пандева. Медикът от столичната бърза помощ е доказана за COVID-19. Пробата й от PCR теста е положителна.

Въпреки по-големият брой заболели, Доц. Димов успокои, че бързо локализират и предприемат мерки за потушаване на огнищата от коронавирус в страната. А таргетното изследване е в Домове за стари хора и има привнесена инфекция от наши сънародници, завръщащи се с полети от чужбина.

„Оптимизмът, който ни дава досегашната работа е, че успяваме много бързо да локализираме огнищата и предприетите мерки водят до много бързо потушаване. Пример е област Пловдив, където имаше огнище в Брестовица. Формира се това огнище и от вчера няма нови случаи в тази област. Може да споменем и редица други примери, когато възникваха отделни огнища, въведоха се ограничителни изолационни мерки и резултатът, който постигнахме, ни дава оптимизъм, че успяваме да се справим и да контролираме възникващите огнища, да ги ограничим и съответно да ги ограничим”, каза доц. Димов.

Починалите са денонощието са трима - мъж на 80 години в МБАЛ Велико Търново с диабет, артериална хипертония и перитонит след операция, мъж на 61 години от Габрово с диабет и хипертония, мъж 78 години от Сливен след инсулт.