Страхът от коронавирус продължава да вилнее в България. От няколко седмици предпазни маски няма, а също така стана ясно, че от аптеките изчезна и противовирусното лекарство Тамифлу. Маски се продават в интернет, но на десетократно завишени цени и със съмнително качество. Кутия от 50 маски е на цена между 50 и 70 лева.
"В момента в България чакащите за трансплантация са над 1000, а имаме близо 600 трансплантирани, които имат нужда да носят тези маски и не заради коронавируса, а заради грипа, който е в момента. Всички пациенти в у нас, които са трансплантирани, пият медикаменти, които са имуносупресори. Те правят имунната система да бъде понижена и много по-лесно инфекциите навлизат", каза Евгени Георгиев от Алианса на трансплантираните в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че е посетил няколко аптеки - масово не е имало маски, но в аптеките, в които са били налични, са стрували между 2 и 3 лева.

Основателят на инициативата "Капачки за бъдеще" Лазар Радков каза, че проблемът с маските вече е глобален, защото най-големият производител е Китай и най-много нужда на маски има точно там.

"Спекулата в момент на криза е нещо, което не е морално. Тези хора, които се презапасяват, купуват маски, лекарства, в следващия момент точно техните близки може да бъдат нуждаещи се от това. Може да се нуждаят от лекарство, което някой друг е изкупил", каза още Лазар Радков.

Според него спекулата вреди на цялото общество.

"Оказва се, че няма маски за лекарите, няма маски за сестрите. Съмнявам се, че някой от тези хора иска да бъде опериран от лекар без маска. Ако свършат в болниците - те ще преминат към стерилизиране на платнени маски", допълни основателят на "Капачки за бъдеще" пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че проблемите идват от един малък контингент от хора, а ние имаме отговорност, когато нещо е вредно за цялото общество, да го посочим с пръст и тези хора да бъдат изолирани.

"Министерство на здравеопазването, Здравната каса, БЛС и фармацевтични компании трябва да погледнат високите цени, които се появиха. Нашата битка за това, че пием в пъти по-скъпи лекарства, отколкото съседни държави, е от години", допълни Евгени Георгиев.

От думите му става ясно, че в социалните мрежи хора масово споделят как са поръчали маски, но са получили боклуци или празни опаковки.

"Тази истерия с презапасяването с продукти и медицински пособия много лесно може да бъде избегната, ако се създаде една култура - човек да има набор от дълготрайни продукти", каза още Лазар Радков.