Случаите на заразени деца от морбили засега са локализирани в Западна България. Към момента 5 от тях са потвърдени лабораторно, а 12 са със симптоми на заболяването. Всички са малки деца, като повечето са от Благоевградска област.

„В Бургас няма случай на заболял от морбили или на пациент със съмнения за болестта”, заяви за БургасИНФО д-р Величка Григорова от Регионалната здравна инспекция.

Справка в бюлетина на РЗИ показва, че 4-ти и 10-ти февруари сличаите на шарка са 27, като те са на болни от варицела. Според д-р Григорова бройката им е нормална. Варицелата е много по-лека шарка от морбили.

Морбили е остро вирусно инфекциозно заболяване с въздушно-капков механизъм на предаване и комплекс от клинични симптоми, включващ повишена температура, катар на горните дихателни пътища, конюнктивит, макуло-папулозен обрив и специфичен енантем.

Кой боледува?

Морбилният вирус причинява една от най-контактните познати инфекции - 95 до 100% от незащитените индивиди заболяват при контакт с болен. Поради това, че болестта е силно заразна, боледуват предимно деца, но заболяването може да засегне хора на всяка възраст. Всеки неимунен човек е изложен на риск от заболяване от морбили и излага околните на риск, заявяват специалисти.