Водещият онколог д-р Ася Консулова предпочете Бургас пред Варна и София, за да стане част от екипа на Комплексния онкологичен център. В България лекарите медицински онколози, които отговарят за системното лекарствено лечение на онкологично болните, са малко на брой, а привличането на професионалист от нейния ранг е огромен плюс както за КОЦ, така и за пациентите от Бургас и региона. Д-р Ася Консулова има две специалности – по “Вътрешни болести “и “Медицинска онкология“ и е защитила дисертация по “Mедицинска онкология”. Работила е дълги години във Варна и извън България като специализант на Европейския съюз, Европейското общество по “Mедицинска онкология “и Европейското училище по онкология и е придобила голям клиничен и научен опит в онкологични центрове в Австрия (АКХ-Виена), Белгия (Институт Жул-Борде) и Португалия (Болница Шампалимо). Тя познава и прилага съвременното мислене на европейските онколози, което динамично се развива в последните години навсякъде по света. В Бургас идва след детайлно проучване на перспективите в различните градове и заради факта, че тук по нейни наблюдения лечението на пациентите става по-бързо.


„Миналата година, докато специализирах в един от най-реномираните онкологични центрове в Европа - Champalimaud Clinical Centre в Лисабон, реших да сменя институцията, в която работех в България. Реших да потърся ново място, където онкологичното мислене, спазването на световните стандарти и препоръки е приоритет и лечението на пациентите с онкологични болести е максимално улеснено. Изборът ми за промяна бе началото. Няколко месеца проучвах различните онкологични центрове в България. След разговори с колеги, които работят тук, както и с управителя на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов, видях динамична промяна в онкологичната действителност в Бургас, бях топло посрещната и реших, че това е логичният ми избор. В момента в КОЦ- Бургас клиничната онкология се развива много бързо и се цели не само в националните, но и в международните стандарти”, заявява д-р Консулова.

Тя споделя, че структурата на Комплексния онкологичен център в Бургас е по-гъвка и позволява лечението на пациентите с онкологични болести да започва по-бързо отколкото в многопрофилна болница.

„Във Варна започване на лечение на пациент може да отнеме няколко седмици – време, през което болестта остава без контрол. Тук само за една седмица вече видях, че след консултация и вземане на решение за лечение, то може да започне в рамките на дни, което едновременно с ефективната колаборация между различните специалисти е първа стъпка за по-добър резултат”, допълва д-р Консулова. Тя споделя, че медицинският онколог не е просто химиотерапевт както в миналото, а много повече.

„Както много пъти съм споделяла със студенти и специализанти, в последните години прилагаме не само химиотерапия, но и много нови видове системно лечение като прицелна терапия, хормонотерапия и имунотерапия. Освен възможност да прилагаме тези съвременни видове лечение, много важен остава и моментът, в който те трябва да бъдат приложени. Все повече системното лекарствено лечение се прилага преди оперативното. Това ни дава изкючителната възможност да променим хода на болестта, което може да подобри на прогнозата и да удължи на преживяемостта при някои видове тумори. Не става въпрос за просто редуване на терапевтични режими, а познаване на хода и динамиката на дадена онкологична болест и индивидуално определяне на най-подходящото лечение, не само преди или след хирургията, но и в бъдеще. Искам специално да подчертая, че първата стъпка към избора на правилна стратегия за лечение е определянето на биологията на тумора, а не неговият размер и стадият на болестта. От тази гледна точка лечението на пациентите става все по-сложно и онкологът е централна фигура в този процес – още от поставянето на диагнозата и преди всяко лечение. Екип от лекари, ангажирани с лечението на онкологичните пациенти (хирурзи, лъчетерапевти, патолози, специалисти по образна диагностика и множество други специалисти) заедно взимат решение за терапевтичното поведение при всеки отделен пациент и така трябва да бъде”, разяснява специалистът.

Д-р Консулова продължава да бъде част от екипа на водещи европейски специалисти като проф. Пикар и проф. Кардозо и има голям опит в лечението на карцином на гърда, особено в трудни и малко познати групи като мъже с карцином на гърда или много млади или бременни жени. Тя има широк опит и в лечението на невроендокринни тумори, карцином на дебело черво, както и в областта на имунотерапията.

„За съжаление, по статистически данни на Българския раков регистър, множество онкологични болести в България се характеризират с около и над 10% по-ниска преживяемост спрямо Западна Европа. Промяна в тази тъжна статистика е силно наложителна и започва с експертно онкологично мислене“, споделя д-р Консулова.

„Диагнозата рак не е присъда. Пациентите живеят все по-дълго и качеството им на живот е важно. Цялостния лечебен процес чрез хирургия, лъчелечение или системна терапия цели превръщането на онкологичните болести в хронични. Преди образът на онкоболния бе на състарен изнемощял блед човек без коса, вежди и мигли, който е неработоспособен и е социално изолиран. Сега, тези болни често отново не могат да бъдат излекувани, но живеят дълги години с подобрено качество на живот на фона на поддържащо лечение както други хронични нелечими болести като примерно захарен диабет или хипертония. Затова се изисква познаване на туморната биология, качествен опит в референтни центрове и работа в екип, познаване и прилагане на доказателствената медицина за правилно лечение”, допълва д-р Консулова.

Лекарят споделя, че превенцията остава много важна, но в България не е достатъчно застъпена, особено първичната профилактика.