Инициативата за безплатни профилактични изследвания на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължава през месеците октомври и ноември 2018г. с нови показатели – креатинин и общ холестерол. Изследванията се извършват по желание на пациента в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол. Анализите са напълно безплатни, като се заплаща само такса манипулация в размер на 2лв.

Инициативата подпомага раннната диагностика на най-често срещаните социално значими заболявания, свързани с обмяната на веществата, мастната обмяна, нарушенията в отделителната система и др. Нейната цел е хора от различни възрасти, без значение от това дали са здравноосигурени или не, да обръщат по-голямо внимание на здравето си.

Повече за безплатните изследвания:

Нивото на креатинин в кръвта е важен показател за състоянието на бъбреците и тяхната функция. Ако тя е нарушена, концентрацията на креатинин в кръвта се повишава. Повишени стойности се наблюдават основно при бъбречни заболявания – хронична бъбречна недостатъчност, остра тубулна некроза, гломерулонефрити, бъбречни камъни. Стойностите на креатинин в кръвта могат временно да се повишат и при дехидратация, консумация на голямо количество месо, прием на някои медикаменти, мускулно увреждане, тежко физическо натоварване. Други заболявания като сърдечна недостатъчност, усложнения при диабет, интоксикации, автоимунни заболявания също могат да доведат до повишени креатининови концентрации. Понижените стойности нямат клинично значение и често се дължат на намалена мускулна маса.

Общият холестерол е основен показател на мастната обмяна. Той участва в изграждането на много жизнено важни структури в организма, а също така е изходен продукт за синтезата на някои хормони, жлъчни киселини и витамин D. Голяма част от него се синтезира в организма (черен дроб, черва, кората на надбъбречните жлези, половите жлези, кожата) и едва около 20% се доставя с храната. Сред причините, поради които нивата на холестерол могат да са по-високи, са: стрес, нездравословно хранене, хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет, наднормено тегло, употреба на лекарства - орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди, ниска двигателна активност, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол. Добре е нивата на холестерол да се проследяват периодично.

Как да се включите в безплатните изследвания?

За да се включите в безплатните изследвания, можете да посетите лабораторията сами, да бъдете насочени от лекар или към други, назначени Ви анализи, да поискате да Ви бъдат направени тези от кампанията в съотвения период. За тях е необходима венозна кръв, таксата манипулация е 2лв. Препоръчително е да се извършват сутрин, на гладно. Проверката на резултатите става на място в лабораторията или онлайн в сайта на „ЛИНА”.

Отделно от безплатните изследвания, лабораторията продължава с организирането на профилактични кампании, включващи комплексни изследвания с до 50% отстъпка. Кои са актуалните кампании през октомври, можете да видите на www.lina-bg.com.