Според изследвания на учени магнитните бури влияят на 10-15% от хората по целия свят. На изменението на магнитното поле на Земята реагира всеки. Но здравите хора със силни адаптационни възможности не забелязват никакви колебания в своето състояние.

Какво се случва с организма

Повечето хора изживяват стрес при проява на магнитна буря. В тези дни се намалява производството на хормона мелатонин, който отговаря за адаптационните способности на човек. А от надбъбречните жлези се отделя по-голямо количество от хормоните на стреса адреналин и кортизол. В тези рискове часове се увеличават хипертоничните кризи, пристъпите на стенокардия и нарушение на сърдечния ритъм. Факт стават повече инфаркти и инсулти. Причината е, че при колебания на магнитното поле на Земята се променя кръвообращението в по-малките кръвоносни съдове, тъй като се намалява способността на кръвта да тече. Магнитните бури влияят и на регулирането на тонуса на съдовете поради увеличеното количество на адреналин в кръвта.

Как да се грижим за себе си

В дните с магнитни бури специалистите препоръчват сутрин да не ставаме рязко от леглото, особено ако имаме хронични здравословни проблеми. Възможно е да провокираме световъртеж, прилошаване и прималяване. Природата може да окаже влияние върху тези, които вземат хапчета за високо кръвно налягане. Сутрешните тренировки в дните със слънчево изригване е нужно да са по-леки, а натоварването през деня да не е интензивно. Важно е в тези дни да не преяждаме. Повечето храна може да е причина за сърдечен пристъп. Подходящи закуски са каши с овес, елда, булгур, царевично брашно с вода или нискомаслено мляко. По-добре е да се избягва месото, а да се предпочита риба.

Нужни са важни за организма микроелементи

Добра идея е да консумираме пресни плодове и зеленчуци, които да дадат на организма микроелементи като калий, магнезий, йод и мед. Готвените ястия е препоръчително да са от картофи, моркови, боб, леща. Благотворно се отразяват печените ябълки, стафидите и кайсиите и особено бананите заради съдържанието на калий и биологично активни вещества в тях. Те намаляват действието на адреналина върху психиката. При нужда от хляб е добре да се взема ръжен, който съдържа витамини от групата В. За успокоение може да се правят отвари от маточина, глог, мента, валериан, лайка.

Преди опасните дни

Хората, склонни към проблеми със сърдечно-съдовата система, може да пият половин аспирин, както и поливитамини с микроелементи. При ниско кръвно е подходящо да се пие екстракт от женшен или златен корен. Полезна преди сън е разходката на въздух. /mila.bg