Акция, посветена на Световния ден за борба с хепатита ще тръгне от Бургас. Васил Георгиев ще пропътува над 400 км. на 100-годишен мотор. По време на пътуването Васил ще носи светлоотразителна жилетка с надпис, свързан с болестта хепатит. Целта му е да привлече вниманието върху заболяването, а причината е повече от лична за него.

В момента приятел на Васил е диагностициран с хепатит, а съвсем наскро негов близък е починал от усложнения, причинени от болестта. "Много е важно хората да се информират и да се изследват за тази болест, защото човек може да се зарази неочаквано", коментира Васил.

Според данни на Световната здравна организация, всеки дванадесети човек на планетата е с вирус на хепатит В или С. Самото заболяване няма ясно изразени симптоми и човек може да е болен с години, без да разбере. Често пациентите се диагностицират, когато пораженията за черния дроб са необратими или болестта вече е станала хронична. За България липсва точна статистика на болните от хепатит. Смята се, че те са близо 500 хил. души, като голяма част от тях дори не знаят, че са болни.

Васил е любител на ретроавтомобилите и за това е решил да използва мотоциклет, произведен преди век за акцията си. Моторът е Bianchi 500 от 1916 година. Васил Георгиев ще тръгне от двора на Инфекциозното отделение към МБАЛ - Бургас малко преди 9 часа утре, 28 юли. Ще пътува по АМ "Тракия", предвидил е да спре в Пловдив, а се очаква да пристигне в София в ранния следобед на 29 юли.