През март и април медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага пълно изследване на кръв и урина на преференциални цени. В зависимост от това дали пациентът е мъж или жена, към основните профилактични изследвания е добавен туморен маркер на простатна жлеза (PSA) или на яйчници (CA 125). Изследванията се извършват на обща цена от 29лв. вместо стандартните 55 лв. До края на април тестването на тиреостимулиращия хормон (TSH) също e с голяма отсъпка – за 6 вместо за 12 лв.

Пълното изследване на кръв и урина е най-често търсеният диагностичен пакет както от пациентите, така и от лекарите, защото показва функцията на бъбреците, черния дроб и жлъчката. То включва 28 показателя, сред които: пълна кръвна картина с диференциране на левкоцитите (белите кръвни клетки) по групи, изследване на урина и скорост на утаяване на еритроцитите. В пакетното изследване участват и показатели на въглехидратната, мастната, белтъчната и електролитната обмяна, като кръвна захар, добър и лош холестерол, триглицериди, общ белтък и албумин, калций, фосфор, калий, натрий и хлориди. Има и изследвания за функцията на бъбреците, чрез проследяване нивата на уреята, креатинина, пикочната киселина, а също и такива, показващи състоянието черния дроб - ензимите АСАТ, АЛАТ, ГГТ и други. Добавянето на туморните маркери е с цел скрининг на най-разпространените онкологични заболявания.

Важно за жените, които се изследват за СА 125, е да знаят, че е желателно това да става в дните извън месечния им цикъл. Освен при туморни образувания, СА 125 се повишава и по време на фоликуларната фаза от цикъла, както и при цироза, хепатит, ендометриоза (разрастване на лигавицата на матката), перикардит и др. Затова тълкуването на резултатите трябва да става от лекуващия лекар.

Изследванията се извършват в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в: Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Карнобат, Сунгурларе, Айтос, Руен, Царево, и Средец. Таксата за манипулация е 2лв.