Юношите старша възраст на „Черноморец” завършиха без загуба в квалификационната си група от държавното първенство по водна топка. Въпреки перипетиите, през които преминаха състезатели и треньори на бургаския клуб, ватерполистите ни успяха да се справят с конкуренцията и ще играят във финалната шестица заедно с „Локомотив-Н.Н”, „Славия”, „Аква спорт”, ЦСКА и „Комодор”.

Часове преди мача на нашите със „Славия” микробусът, превозващ състезателите ни, аварира на магистралата, което доведе до форс мажорни ситуации. Едва седем от ватерполистите ни пристигнаха в столицата и „изковаха” авторитетна победа с 14:2 срещу „белите”.

В помощ на нашите спортисти светкавично се отзовава кметът на община Бургас Димитър Николов. Той е бил информиран за затрудненията и притесненията на ръководители и родители около завръщането на младежите в Бургас. По разпореждане на градоначалника директорът на „Бургасбус” Петър Драгнев изпрати 18-местен бус, който върна спортистите ни от столицата.

„За първи път ни се случва да изпаднем в такава неприятна ситуация. След като бусът ни аварира, прегрупирахме група от седем състезатели и потеглихме с личния ми автомобил за София. Можеше реално да започнем първенството с фалстарт”, заяви Йонов.

За да се съберат седмината юноши в колата, се наложило в групата да бъде включен втория вратар, тъй като титулярният е доста едър. На басейн „Диана” Петър Йонов оставя отбора в ръцете на състезателя при мъжете Павел Ангелов. Треньорът се връща обратно по посока към авариралия бус, където го чакат останалите състезатели от групата. По време на пътуването с мобилна връзка между двамата младият му колега ръководи момчетата в мача със „белите”.

„Родители и деца сме впечатлени от отношението на община Бургас, в лицето на кмета Димитър Николов, който прояви съпричастност. С предприетите от негова страна действия и оказаната помощ от г-н Драгнев, се почувствахме специални. Разбрахме, че не сме сами, защото има на кого да разчитаме”, допълни Йонов.

Председателят на СКВТ „Черноморец” изрично подчерта, че това не е политически пиар, а нормално човешко отношение и отговорност. „Заедно с родители и състезатели изживяхме огромни притеснения. За нас турнирът беше разделен на два етапа – пристигане и отпътуване. Благодарим за големия жест и за съпричастността на всички. Това отношение ни дава надежда за едно по-добро бъдеще и сигурност. Надежда, че доброто в хората съществува”, обобщи Йонов.

След „Славия” бургаските ватерполисти победиха „Арда Уникум” със 17:2 /мачът е бил прекратен в третата част по правилото за разлика от 15 т. в резултата/, „Черно море” с 14:4, КПС „Варна” с 11:5. Дербито в групата срещу шампиона „Локомотив-Н.Н.” завърши без победител 6:6. Най-много за пропуснатите точки може да съжалява бургаският тим, който ако не беше пропилял общо четири зони в мача, изходът от двубоя можеше да бъде с друг край.

Така в първа шестица ще играят: „Черноморец”, „Локомотив-Н.Н.”, „Славия” „Арда Уникум”, „Черно море” и КПС „Варна”. За разпределение на местата от седмо до 11-о ще спорят КПС „Варна“, „Арда Уникум“, „Черно море“, „Левски“ и КВТ „Ботев“.

По-рано „Черноморец” класира за финална шестица отборите - юноши младша възраст и девойки.

От 12 до 14 февруари отново на басейн „Диана” ще се проведат мачовете от квалификационна група „А” от държавното първенство за мъже. И тази година „Черноморец” ще участва в надпреварата, в компанията на шампиона ЦСКА, „Комодор“, „Локомотив“ /Русе/, „Арда Уникум“ и „Славия“.