Руският фонд за преки инвестиции подаде заявление за регистрацията на ваксината срещу коронавируса „Спутник V" в Европейския съюз.

Очаква се на 22 януари да започне предварителната процедура, а процесът на поетапната експертиза да започне в началото на февруари, уточнява представител на фонда, цитиран от РИА Новости. Оттам потвърдиха, че на финала експертите, които представляват Европейската агенция по лекарствата, са провели научна консултация за авторите на ваксината „Спутник V“. В срещата взеха участие повече от 20 международни експерти.

Решение за предоставяне или отказ на регистрация на руската ваксина трябва да вземе Европейската агенция по лекарствата.

„Спутник V“ беше първата в света регистрирана ваксина срещу COVID-19. Тя беше създадена в Центъра Гамалея съвместно с РФПИ. Съдържа неспособен да се размножава аденовирус и частица от коронавируса. Поставя се на два пъти в интервал от 21 дни. Изпитванията показаха ефективност и безопасност, а през декември Русия стартира и масовата ваксинация със „Спутник V“.