Жена е участвала в схемата за корупция на граничарите от ГКПП „Калотина“, които бяха задържани миналия петък. Тя била близка на един от двамата ченгета. Дамата работела в заведение в София, където потърпевшите трябвало да предадат парите, за да могат те да бъдат "изпрани" през него. Така бандитите се опитали да прикрият престъпната си дейност. Това съобщиха административният ръководител на Специализираната прокуратура Ангел Илиев, зам.-ръководителят на Спецпрокуратурата Ангел Кънев и директорът на „Вътрешна сигурност“ към МВР Стефан Бахов на брифинг, предава Монитор.

Граничарите искали рушвет от граждани, за да не изпълняват задълженията си по служба срещу тях. Те мамели „жертвите“ си, убеждавайки ги, че магистрати искали тези пари, за да извършат действия в тяхна полза. Самите магистрати не знаели за схемата, а по техен адрес униформените разпространявали неверни слухове.

Ченгетата искали многократно рушвет от личности, хванати да превозват нелегално мигранти. Самите потърпевши подали сигнал за злоупотребата и спомогнали за разследването. Граничарите първоначално искали 4000 лв. от тях, но впоследствие се съгласили на два транша по 1000 лв. всеки. Парите били насочвани към дамата, работеща в софийското заведение, но след време те решили да се откажат от тази част от сделката и те били предавани директно.

Към настоящия момент трима са били привлечени към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група с користна цел. Вчера те са получили мярка за неотклонение "подписка", тъй като съдът преценил, че няма опасност те да извършат повторно престъпление или да се укрият. След нови веществени доказателства обаче, Специализираната прокуратура ще протестира по-леката мярка и ще иска постоянен арест за бандитите.

Те имат и нови обвинения за вторична престъпна дейност.

Със случая са се заели лично министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният прокурор Иван Гешев. От МВР заявиха, че са концентрирани върху борбата с корупцията, особено тази сред структурите на ведомството.