Две 16-годишни момичета Гая и Камила бяха убити на 22 декември, в навечерието на Коледа, на римския булевард “Франча”, докато пресичали.

Цяла Италия изтръпна от ужас. Римляните бяха потресени и от друго – как за един миг бяха разбити семействата не само на двете момичета, но и на убиеца - 20-годишния Пиетро.

Той е син на един от най-известните и успешни италиански кинорежисьори и сценаристи Паоло Дженовезе, който е носител и на две награди за италианско кино “Давид на Донатело”, разказва кореспондентът на „24 часа“ в Италия.

Пиетро карал джипа на баща си.

Малко след фаталната катастрофа се разбра, че и двата теста на Пиетро – за алкохолно съдържание и за дрога в кръвта му, са положителни. Още тогава експертите коментираха, че италианският закон предвижда затвор от 8 до 12 години.

В случая с Пиетро обаче те могат да станат 18, защото убийството е двойно. Но при тази хипотеза не беше взето предвид обстоятелството, че момичетата са пресичали на червено.

Пиетро премазва двете приятелки Гая фон Фрейман и Камила Романьоли на кръстовище, близо до богаташкия римски квартал “Париоли” - точно в зоната, любимо място за увеселения на децата на римската буржоазия.

Още във фаталната вечер на катастрофата стана ясно, че двете приятелки опитали да пресекат кръстовището далече от пешеходната пътека и на червен светофар. Това обаче не пожали Пиетро от хулите на мнозина, въпреки че е потеглил малко преди това на зелен светофар.

Фактът, че е карал с 90 км в час при ограничение от 50 и че е имал алкохолно съдържание в кръвта си от 1,4 промила или 3 пъти над разрешеното, го превърна в очите на мнозина в истинския виновник за случилото се.

Убивайки Гая и Камила, Пиетро на практика “уби” и блестящата кариера на баща си, който седмици след това трябваше да лансира най-новия си филм. Той обаче се превърна и в емблематичен пример за италианското общество - за това как разглезените деца на известните и богатите могат да се превърнат в убийци с луксозните им автомобили, които шофират под въздействието на дрога и алкохол.

На всичкото отгоре излезе наяве, че в миналото на Пиетро има два случая, при които той е бил хванат с наркотици, заради което му е била отнета и книжката.

Върната му е малко преди катастрофата. Дни след първите тестове за дрога и алкохол в кръвта на Пиетро се оказа, че въпреки положителността на теста му това не доказва, че той е приел наркотици именно преди шофирането си. Както стана ясно по-късно, той е приел кокаин и хашиш дни по-рано, докато в нощта на катастрофата бил с “ясно и неразмътено от дрога съзнание”.

Както успяха да докажат адвокатите му, положителният тест за дрога може да е бил заради редовно вземаните от него лекарства с подобно съдържание. Тази версия беше потвърдена и от приятелите му, намиращи се с него в колата.

Режисьорът Паоло Дженовезе, баща на двойния убиец, засвидетелства отчаянието си от случилото се. “Непоносима е болката ни за Гая, Камила и семействата им. Ние сме едно разбито семейство и това е огромна трагедия, която ще носим на плещите си завинаги”, каза в деня след катастрофата режисьорът, който поиска да се срещне с родителите на жертвите. Те обаче предпочетоха да отложат за бъдещето подобен контакт. Въпреки това Паоло Дженовезе написа писмо до двете семейства, което изпрати чрез адвокатите им.

20-годишният Пиетро, който през цялото време поддържаше тезата, че просто не видял как са изскочили изневиделица на пътя двете момичета, беше поставен под домашен арест 3 дни след катастрофата.

Почти 5 месеца след трагедията, която още вълнува италианските медии, Пиетро Дженовезе още е под домашен арест.

Процесът срещу него ще започне на 8 юли. Съдията от предварителното следствие прие искането за назабавен съд, отправено от прокурора по делото. Сега защитата на Дженовезе, в която участва и известният адвокат Франко Копи, който защитава с успех в миналото и Силвио Берлускони, трябва да реши каква ще е стратегията му. Според експертите прокуратурата не е склонна да приеме искане за споразумение, защото в този случай предвиденото наказание е твърде ниско – максимум 5 години затвор.

Най-вероятният вариант е защитата на Дженовезе да поиска съкратена съдебна процедура. При осъдителна присъда наказанието ще бъде съкратено с 1/3. Третият вариант е класически съдебен процес - в този случай обвиняемият не може да се възползва от никакви съкращения на наказанието и рискува присъда, близка до максималната предвидена - 18 години затвор.