Главният прокурор Иван Гешев е възложил на Агенция „Митници” и на МВР да проверят данъчните складове дали не задържат спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите, съобщи обвинител №1 по БНР.

„Възложено е на Агенция „Митници” и на МВР да си проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има много интересни статистически данни, че се задържат огромни количества, може би над 4 милиона тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите, защото една от основните им съставки е спирт”, каза Гешев.

Активността на прокуратурата по проверки за спекула продължават. „Това не е откритие или принос на българската прокуратура. По същия начин действат почти всички прокуратури в Европа. По същия начин на централно ниво действа и американската прокуратура. Ние работим по няколко направления: по линията на това, което се нарича спекула, вървят огромни и много сериозни проверки в цялата страна започнаха проверки за цените на бензина. Извършваме масирани проверки по реда на надзора за законност. Отделно борбата с престъпността”, допълни Гешев.

Той коментира образуваното в петък в СГП досъдебно производство за компютърно престъпление по сигнал на 6-ма членове на ВСС, 5 от които членове на съдийската колегия. „В одита се съдържат доста сериозни съмнения, че системата са случайно разпределение на делата в съдилищата е пробита. И няма разлика между системата, въведена през 2015 г., и предишната. Всеки може да се запознае с протоколите от ВСС и да види какъв натиск и какво лобиране има от тогавашния правосъден министър, от г-н Калпакчиев и други хора, да се въведе точно тази система, като извеждат аргумента, че предишната е недействаща и съдържа пробиви и слабости, които сега се констатират и при тази система. На IT одиторите, които са я проверявали, не е даден пълен достъп до системата от специалистите във ВСС, така че те са работили по ограничени данни и въпреки тези ограничени данни, в доклада се съдържат данни за конкретно констатирани опити за манипулация, но това не е било част от заданието към одиторската фирма. Заданието, което ВСС е поставил пред нея, е да провери информационната сигурност на системата. Ако се потвърдят данните в доклада на фирмата, тя е близка до нулата”, обясни Гешев.

Главният прокурор допълни, че за него това е сериозен срив в доверието върху съдебната власт, защото един от основните принципи на правосъдието е доверието на гражданите в него. „Как да имаш доверие, след като темата за случайно разпределение е смешна. За мен е необяснимо на какво се дължи тази огромна съпротива, която г-н Лозан Панов и няколко дами, които гравитират около него, в началото на 2019 г. оказват - опитват се да предотвратят този IT одит, който вече се проведе. Нямам никакво притеснение да попитам всичко г-н Панов. На пленума в четвъртък това ще бъде обсъдено. Надявам се, че той ще бъде излъчен на живо, както винаги, и ще може да се види всеки един от нас какво становище и мнение ще застъпи. Аз не се притеснявам да попитам нищо Лозан Панов, защото този въпрос за мен е важен и нямам отговор, може би той ще ми отговори”, заяви Гешев.

Събраните доказателства по образуваното досъдебното производство прокуратурата ще оповести на цялото общество. „Защото това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десетки хиляди български граждани, техните имуществени и неимуществен интереси. Ще уведомим както казах и ЕК, защото става въпрос за един период от 5 г., в който ние бяхме под мониторинг в областта правосъдие.

Досъдебното производство ще установи дали има случаи, когато е манипуларана системата, на какво се дължи това, защо тази система, която беше внедрена 2015 г. като сигурна, без обществена поръчка, пожарно и на тъмно, и беше представена като едва ли не панацея за случайното разпределение, която ще затвори всички дупки, които Христо Иванов изтъкваше, как всичко ще тръгне нормално, по мед и масло, в един момент се оказва, че тази внедрена от тях система съществува 5 г. и е може би по-лоша от предишната. И тогава си задавам въпроса:

Защо е бил този натиск 2015 г. за въвеждане на тази система?

И защо тя функционира 5 г. без въобще да бъде проверена нейната сигурност? Защо е имало този отпор да се провери нейната сигурност? Нямам обяснение. Защо 5 г. една фирма поддържа тази система без пари? Това е може би първият случай в световната история, когато търговска фирма се явява някакъв филантроп, осъществява търговска дейност, но не иска пари за работата си.

Дошло е времето най-после този проблем да се реши по категоричен начин, защото един от стълбовете на правосъдието е доверието. Как да имаме доверие в съдебната власт при положение, че може всеки един казус да бъде решен по несправедлив начин?

Дълги години в средите на магистратите циркулират слуховете как точно става това случайно разпределение. Досега бяха слухове, искрено се надявам след компютърно-техническата експертиза това да не се окаже 100 процента истина”, заяви още Гешев.

Той съобщи, че първата му работа, след като встъпил като главен прокурор, била да възложи IT одит на системата за случайно разпределение на преписките.

Очаква се одитът да приключи с доклад следващата седмица. "Възложих го не на частна фирма, а на държавната фирма „Информационно обслужване”, обясни главният прокурор.

Той съобщи, че нямат данни за заразени прокурори и служители от коронавируса. Досега самият Гешев е бил изследван веднъж преди 2-3 седмици и резултатът е отрицателен.

„Искам да кажа и нещо положително – мисля, че тази криза, не само за прокуратурата, но и за държавата ни, е възможност да отсеем зърното от плявата, възможност да изчезне изплувалото по време на прехода нещо, което бих нарекъл пяна. Възможност да излезем по-обединени, виждам едно обединение, което не съм виждал в последните 30 г., у българските граждани – една масирана дарителска кампания. Може би ще излезем по-силни от кризата и по-добри”, допълни Гешев.