Новите проби за коронавирус у нас отрицателни: Българско семейство, имало контакт с болни италианци, е прието във ВМА

img

"Всички проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни", съобщи на редовния сутрешен брифинг пред ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Академията, цитиран от БГНЕС. Тази нощ във ВМА са приети девет души - двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина.

"Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, които са гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни", допълни ген. Мутафчийски. През нощта е приет и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура.

Относно слуховете, че в България вече има болен от коронавирус, но се крие, ген. Мутафчийски съобщи: "Стремим се да се обстрахираме от обвинения в неофициални медии. Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА, и след това в Националната референтна лаборатория. След това пробите се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност."

"Вече 77 страни по света обявиха наличието на коронавируса, но над 20 държави по света задържаха случаите на заразени до един човек", допълни началникът на ВМА.

Пробите на приетите тази нощ пациенти се очакват в късния следобед. Ген. Мутафчийски припомни, че най-голяма опасност за здравната система у нас остава сезонният грип, който изтощава медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав