Украинец е задържан в Бургас за убийството на главния секретар на Изпълнителния комитет в общината на град Херсон, Украйна. Жертвата- Екатерина Гандзюк, е била залята с киселина на 31 юли 2018 година, а през месец ноември е починала в реанимацията от раните си. Задържаният е бил подбудител и помагач на криминалното деяние, след него се е укрил у нас, а по-късно е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.


По данни на МВР издирваният украинец е влязъл у нас през 2018 г. пеша през граничен пункт „Дуранкулак“. Според събраната за него информация той е хладнокръвен и има умения с огнестрелни и хладни оръжия.

Представители на съдебните власти на Украйна са се свързали с прокурори от международния отдел на Върховна касационна прокуратура, а по-късно у нас е пристигнала и специална делегация, ръководена от заместник главния прокурор на Украйна Виктор Трепак.

Заподозреният е спипан при специалидзирана акция в Бургас на 24 януари.

„Самоличността му беше установена със иззети дактилоскопски следи. На лицето е извършен личен обиск и проверка на обитаваното от него жилище. От там са намерени и иззети два паспорта. Единият международен, а другият – национален. Бяха иззети и пластики на SIM карти“, обясни прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев допълни, че арестуваният ще остане в ареста до 72 часа, а след това спрямо него ще бъде поискана мярка „временно задържане“. С негова заповед е наложена и забрана украинският гражданин да напуска България.