Българка на 38 години бе арестувана тази сутрин от полицията в градчето Фермо, намиращо се на адриатическото крайбрежие на Италия южно от Анкона.

Жената е обвинена в убийството преди близо две седмици на шестгодишната си дъщеря и в опит за прикриване на кървавата касапница. Другото момиченце на българката и на мъжа, с когото тя живеела на семейни начела, е предадено на социалните служби в областта Марке.

Трагедията се разиграва на 8 януари, когато призори сънародничката ни алармира пожарната и полицията във Фермо за избухналата в дома й огнена стихия. Силите на реда пристигат на местопроизшествието след броени минути и намират жената пред жилището с малката й дъщеря на ръце, увита в одеяло, пише „Монитор“.

Българката обяснила на огнеборците и полицаите, че прекарала нощта сама с децата си и за съжаление не успяла да изнесе другата си дъщеря, която починала от задушаване.

Версията й била приета безрезервно както от хората на силите на реда, така и от местната общественост във Фермо, която изпратила петиция до кмета да предостави общинско жилище на нещастното семейство.

Прокурорката в местния съд Франческа Перлини обаче разпоредила аутопсия на трупа на загиналото момиченце и резултатът от нея оборвал в редица пунктове версията на българката. Така например лекарите-патолози установили, че детето починало много преди да се развихри пожара, по останките му били намерени кръвни съсиреци, които говорели за нанесен жесток побой, не бил достоверен и посоченият от жената източник на пожара.

Накрая прокурорката Перлини заключила, че шестгодишното момиченце е било убито от майка си, след което тя самата подпалила дома, за да прикрие следите от зловещото престъпление.

Предстои през следващите дни да бъде насрочен процес срещу майката – детеубийца, на който тя може да получи до 30 години затвор.