Крадците, извършили крупен обир на митницата в Благоевград, са пуснали всички чешми да текат, запушили са сифоните и в продължение на десет часа водата е проникнала навсякъде и е разрушила кабинетите в митницата.

Четири пъти СОТ-ът е подавал сигнал за аларма, но пристигналите на място охранители не намирали нередности и се връщали, съобщи районният прокурор Борислав Ковачки на специален брифинг.

Вчера неизвестни обраха митницата в Благоевград. Откраднати са всички веществени доказателства, иззети в последните десет години от всички митници от Югозападна България. Обирът е извършен изключително професионално, използван е заглушител на СОТ, и най-вероятно е ползвана вътрешна информация за съхраняваните веществени доказателства по дела, които се точат с години.

Засега е сигурно, че крадците са влезли през аварийния противопожарен изход и са имали достатъчно време да разбият няколко каси в помещението, съобщи БГНЕС.

Районният прокурор обясни, че из почти целия двор на митническото бюро е имало разхвърляни предмети, които са наподобявали сребро.

"При извършване на престъплението е използван ъглошлайф, с който са срязани три каси. Отнета е валута на обща стойност около 230 000 лв. Отделно са отнети значително количество накити, като най-вероятно са смятали, че всички са от благороден метал, но всъщност една част от тях са "дранкулки“, обясни още прокурор Ковачки.

Той уточни, че въпросните украшения, чиято стойност е била около 20 кг, са произведени от така наречената легирана стомана, наподобяваща сребро.

Камери са заснели крадците, които са влезли в района, допълни прокурор Ковачки.

Складовете на вътрешната митница се охраняват от охранителни фирми на бивши полицаи. При прескачането на оградата между митницата и бившия вече Домостроителен комбинат, обирджиите са разпилели част от откраднатото.

Започнато е досъдебно производство.