Двоен убиец, осъден на доживотен затвор без право на замяна, е кукловодът на организираната престъпна група, която беше разбита вчера в Бургас. Той излежава присъда в старозагорския затвор за взрив, поставен в автомобил, при който загиват двама души. Той държал връзка с останалите членове на групата по телефона, чрез приложение в интернет.

Това стана ясно по време на брифинг на говорителя на специализираната прокуратура Сийка Милева и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Седем души са с обвинения след арестите в Бургас. Те са били част от организираната престъпна група за рекет в морския град, каза Сийка Милева.

При операцията вчера са претърсени близо 40 адреса, а 10 души бяха задържани в Бургас.

Милева поясни, че в хода на разследването са били иззети мобилни телефони, парични суми и документи. На един от адресите е иззета и маска с прорези. В групата са участвали седем лица, криминално проявени и осъждани, които демонстрирали висок начин и стандарт на живот - карали скъпи коли, живеели в скъпи жилища.

Членовете на групата заплашвали собственици на търговски обекти, хотели и комплекси да сключват договори с охранителни фирми, управлявани от членове на групировката. Ако не го направели, започвали заплахи. В същото време, за да елиминират конкуренцията, групата пребивала охранители от други фирми.

Престъпната група се занимавала и с лихварство. Всеки, който не върнел парите, също бил заплашван или му е нанасян побой. Групата наемала и магазини по морето. Плащали само първата вноска по наемите, а след това чрез заплахи се разправяли със собствениците на обектите, съобщава БТА.