Отсечката по пътя София-Своге-Мездра, в която се случи тежката пътна катастрофа вчера, е проблемна. Това заяви в студиото на Нова телевизия днес Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Той призова да не се бърза със заключенията и обвиненията, тъй като има много неизвестни.

Автобус на фирмата "Мобилус 5" се преобърна вчера в Искърското дефиле. Загинаха 16 души, а други 18 са в болници, където се борят за живота им. Сред мъртвите има и 13-годишно момче.

"Още в началото на август получихме множество сигнали от граждани за тази пътна отсечка, че е проблемна. През 2016 г. тя е ремонтирана и са дадени десетки милиони лева", каза Богдан Милчев.

"Огледът на нашите експерти показа фрапиращи неща. Започнахме комуникация с МРРБ и изпратихме становище до министъра с приложени снимки. Такива проблеми има по цялата страна”, каза още Милчев.

След тежкия инцидент е сформиран екип от Института за пътна безопасност с представител от Австралия с дрон. Ще се направи обследване не само на пътя, а и на цялата катастрофа.

"Видяхме, че тази мантинела е като някаква вафлена коричка. Най-вероятно тя просто е била поставена, за да може да бъде приет пътят. Пропускаме много важен факт, а именно, че пътят е част от една система и тя се нарича човек-път-автомобил. Неслучайно човекът е поставен на първо място, защото той е в състояние да покрие част или всички останали недостатъци, за да се избегне катастрофа”, коментира от своя страна Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Следобед в МВР се свиква съвещание с представители на всички институции, които имат отношение към пътната безопасност. Премиерът Бойко Борисов вече обяви понеделник, 27 август, за ден на национален траур.

Ремонтът на пътя от Нови Искър до Мездра, който е с дължина от близо 82 км, започва през 2011 г. и приключва преди две години. Ремонтните дейности се извършат на три етапа - от Мездра до Елисейна, от Елисейна до Своге, от Своге до Нови Искър.

Поръчката е спечелена от фирма "Трейс", а цената й 23.6 млн. евро без ДДС - 65% заем от ЕИБ, а останалата част – от републиканския бюджет.

Според съобщението, пътят преминава през 12 населени места, има 23 кръстовища, пет тунела, два жп надлеза и 32 моста. При строителството ще се рехабилитират съоръженията по него, ще се реконструират няколко кръстовища, а пътната настилка ще е нова, обещават тогава от регионалното министерство.

Днес обаче Институтът за пътна безопасност казва друго, макар заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев да уверява, че настилката "не е нарушена, наклоните са нормални, има нормално отичане на водата".

На 24 август Институтът за пътна безопасност публикува и изпраща до медиите свой репортаж за състоянието на отсечката, ремонтирана с 23 милиона евро.

Ето какво констатират:

Път II-16 с обща дължина от 81,779 км. е т. нар. "Искърско дефиле". Изключително живописен път и важна свързваща артерия по направлението Видин-София, особено когато Е79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца). В тези не редки случаи се използва Искърското дефиле като алтернатива.

В тази връзка с договор за строителство от 03.08.2011 г. е възложено изпълнението на "Рехабилитация и реконструкция на път II-16 от републиканската пътна мрежа" във връзка с проект Транзитни пътища V, Лот 17. Стойността на този ремонт е 22 957 298,00 евро без ДДС /СМР + аванс/, а заложеният срок на изпълнение е 24 месеца + 365 дни за съобщаване на дефекти. Официално проектът за рехабилитация е завършен на 27.12.2016 г. (Официална информация получена по реда на ЗДОИ чрез Решение № РД-ОИ-55/23.08.2018 г.).

По информацията, предоставена на Института, става ясно и че "Агенция "Пътна инфраструктура" е организирала провеждането на оглед на обекта от комисии с цел констатиране на всички гаранционни дефекти. Огледите са проведени и наличните гаранционни дефекти са описани. Тяхното отстраняване следва да бъде извършено от фирмата изпълнител на обекта - ДЗЗД "Трейс Своге", като се планира това да се случи преди началото на зимния сезон.

Институтът за пътна безопасно извърши свой оглед и констатира следното състояние на ремонтирания за 22 957 298,00 евро без ДДС път към 03.08.2018 г.: На много места асфалтовата настилка е компрометирана и в лошо състояние. Това реално се е случило след по-малко от две години след завършването на обекта.

Експертите на института изпратиха запитване и относно това дали и колко пари общо са похарчени за поддръжка на пътя по отношение на почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, подмяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на храсти от началото на тази година.